14.6.15

Αναζωπύρωση του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε...


Ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, ο υγειονομικός τομέας και οι αρχές επαναλαμβάνουν τα σφάλματα του παρελθόντος, προειδοποίησε η Τζοάν Λίου, πρόεδρος της...
διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισής της.
Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση της επιδημίας ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα αποφάσισε την Παρασκευή να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στους τομείς όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, στις επαρχίες Κάμπια και Πορτ Λόκο και τον υποχρεωτικό περιορισμό των κατοίκων στα σπίτια τους για 21 ημέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού.

"Αυτό το οποίο μας ανησυχεί σήμερα είναι ότι έχουμε ακόμη περίπου τριάντα κρούσματα στην περιοχή, ότι υπάρχουν εννέα νομαρχίες που αντιμετωπίζουν κρούσματα και ότι κρούσματα συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέους νομούς", δήλωσε η Λίου στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για την επιδημία στη Σενεγάλη, αναφερόμενη στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε στις δύο χώρες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

"Διαπράττονται ακόμη τα ίδια λάθη όπως και στο παρελθόν, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε κοινότητες με κιτ ατομικής προστασίας, ασθενοφόρα, και ιδίως σε κοινότητες που ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για τον Έμπολα" και τους τρόπους που εξαπλώνεται, συνέχισε η πρόεδρος των MSF.

"Γνωρίζουμε σήμερα ότι η συμμετοχή της κάθε κοινότητας στην αντιμετώπιση (της επιδημίας) έχει μεγάλη σημασία", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "όμως επίσης γνωρίζουμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να επιδεικνύεται ηγεσία σε κυβερνητικό και σε τοπικό επίπεδο".

Όπου όμως "τα πολιτικά συμφέροντα ορισμένων τίθενται πάνω από την αντιμετώπιση της επιδημίας από τους πολίτες, αυτό δεν λειτουργεί", συνέχισε η Λίου, αναφερόμενη προφανώς στη Γουινέα, όπου για το ζήτημα της αντιμετώπισης επιδημίας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό έχει ξεσπάσει μια πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Άλφα Κοντέ και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις υγειονομικές αρχές, η εμμονή στην τέλεση κηδειών με τον παραδοσιακό τρόπο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος—οι σοροί των θανόντων από Έμπολα είναι ιδιαίτερα μολυσματικές—συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εξάπλωσης του ιού στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, χώρες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ένας κοινοβουλευτικός στη Σιέρα Λεόνε από την επαρχία Κάμπια αναμένει εξάλλου να δικαστεί διότι οργάνωσε την κηδεία του πατέρα του με τον τελετουργικό τρόπο, που συμπεριέλαβε την πλύση της σορού του, χωρίς να καλέσει την ειδική ομάδα που είχε αναλάβει την τέλεση κηδειών με ασφαλή τρόπο.

"Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι εάν ο Έμπολα εξαπλωνόταν σε μια κλίμακα όπως εκείνη του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου (σ.σ. του 2014), μάλλον δεν θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά", είπε εξάλλου η Λίου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Απογοητευθήκαμε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και ξανά από τη G7 όσον αφορά τις προτάσεις" που έκαναν, σημείωσε η Λίου, αναφερόμενη σε μια σύνοδο του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα και τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπου απλώς έγινε μια γενικόλογη δέσμευση στις προσπάθειες εξάλειψης της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή από την ανακάλυψη του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 στη Γουινέα, έχει στοιχίσει τη ζωή 11.200 ανθρώπων επί ενός συνόλου περίπου 27.000 κρουσμάτων. Το 99% και πλέον των θανάτων έχει καταγραφεί στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Ο απολογισμός αυτός ωστόσο είναι υποτιμημένος, σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό.

Ο Ζερόμ Μουτόν, ο επικεφαλής του παραρτήματος των MSF στη Γουινέα, δήλωσε ότι συνεχίζει να επικρατεί ένα κλίμα "σχεδόν άρνησης" έναντι του ιού, παρόμοιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς, και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί και νέο ξέσπασμα της ασθένειας.

"Βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση, της υπερβολικής αισιοδοξίας, που λέμε ότι έχουμε σχεδόν τελειώσει και δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσει ξανά μια μεγάλη επιδημία", τόνισε ο Μουτόν. 

"Έναν μήνα νωρίτερα θα έλεγα πως βλέπουμε το τέλος (της επιδημίας) να έρχεται σύντομα, αλλά τώρα είμαι πολύ λιγότερο αισιόδοξος", πρόσθεσε ο ίδιος.

AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: