7.6.15

Ο Τουσκ θέλει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι πιστωτές είναι «ανήθικοι»...

«Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα είναι επίσης πολιτική και ηθική»

Με τίτλο "Η Ουκρανία και η Ελλάδα στην ατζέντα της G7", η γαλλική εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για τη Σύνοδο Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Με μεσότιτλο "Η συζήτηση γύρω από την...
Ελλάδα: "πολιτική και ηθική", η εφημερίδα φιλοξενεί σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουσκ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα "ηθική" συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι "ανήθικοι", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, είπε ο ίδιος, "δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία. Είναι επίσης πολιτική και ηθική". 

Προερχόμενος στο Ελμάου της Βαυαρίας όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής της G7, ο Τουσκ δήλωσε νωρίτερα η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

"Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους", είπε ο Τουσκ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, ουσιαστικά δηλαδή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση γι αυτό.

Ούτε το ζήτημα της Ελλάδας, ούτε το ουκρανικό βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα των διήμερων συνομιλιών, ωστόσο οι συμμετέχοντες αναμένεται να τα συζητήσουν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: