5.6.15

Ο Ντίξον ζητά από τον Τσίπρα, να κάνει πίσω...

Ντίξον: Ο Τσίπρας να κάνει πίσω αλλιώς χρεοκοπία

...αλλιώς, "βλέπει" χρεοκοπία...
Ενα ακόμη -κατευθυνόμενο- άρθρο του οικονομικού αναλυτή του "Reuters", Ούγκο Ντίξον, που ζητά την υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις σκληρές απαιτήσεις των αδίστακτων δανειστών.
Οπως...
γραφει: Η χώρα θα πρέπει μάλλον να υποχωρήσει και να εφαρμόσει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» εάν θέλει να αποφύγει μία χρεοκοπία και το επακόλουθο οικονομικό και πολιτικό χάος, αναφέρει. Αν ο Τσίπρας θέλει τη συμφωνία, θα πρέπει να «καταπιεί» σχεδόν όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που του προτείνουν οι πιστωτές.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων. Αν παίξει καλά τα χαρτιά του, ίσως μπορέσει να εξασφαλίσει μία μικρή ελάφρυνση της λιτότητας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και μία υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους εφ' όσον η χώρα συμμορφωθεί με τους κανόνες», προσθέτει.


«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των πιστωτών της. Το σχέδιο των πιστωτών δείχνει λογικό, ωστόσο εξακολουθεί να απαιτεί πάρα πολλή λιτότητα», επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters.

Εξηγεί ότι το πλάνο των πιστωτών πιέζει για ένα πρωτογενές πλεόνασμα πριν από τις πληρωμές τόκων 1% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και 25 για την επόμενη. Τουλάχιστον αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο 3% και 4,5%. Όμως, η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες είναι τόσο μεγάλη που οι πιστωτές θεωρούν πλέον ότι η Αθήνα θα έχει ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, αν δεν κάνει τίποτα.

Αυτό αυξάνει την πίεση για να καλυφθεί μεγαλύτερο κενό με μέτρα, δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους ώστε να εξασφαλίσει το 1,7% , που σημαίνει ύφεση. Το σχέδιο του Τσίπρα ζητά 0,65 πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και 1,55 για το 2016 - επίπεδα που δεν έχουν τόσο καταστροφική επίδραση στην οικονομία.

«Η προφανής παραχώρηση είναι η βαθύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Και σε αυτό το σημείο, δυστυχώς, οι προτάσεις Τσίπρα εξακολουθούν να υστερούν», τονίζει ο Ντίξον, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες θετικές ιδέες.

Συντάξεις

Ωστόσο, η Αθήνα εξακολουθεί να θέλει να χορηγεί επικουρικές συντάξεις που τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης της δεν μπορούν να αντέξουν και να χρηματοδοτεί αυτές τις παροχές με δανεισμό από τους πιστωτές. Αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, οι προτάσεις Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης είναι ανούσιες και η προσέγγισή του απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις χλιαρή, παρά το γεγονός ότι αυτές μπορούν να αναζωογονήσουν τομείς της οικονομίας, καθώς και να εξασφαλίσουν μετρητά στη χώρα για να μειώσει το χρέος της.

Αν ο Τσίπρας θέλει τη συμφωνία, θα πρέπει να «καταπιεί» σχεδόν όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που του προτείνουν οι πιστωτές, υποστηρίζει ο οικονομικός αναλυτής.

Αυτές περιλαμβάνουν επίσης την ελευθέρωση των διαφόρων αγορών που στραγγαλίζονται από κατεστημένα συμφέροντα, απλοποίηση του συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας και διατήρηση απόστασης από το τραπεζικό σύστημα.

Η αποδοχή όλων αυτών των όρων θα επιτρέψει στον Τσίπρα να εξασφαλίσει λιγότερη δημοσιονομική λιτότητα βραχυπρόθεσμα, αναφέρει ο Ντίξον. Εξηγεί μάλιστα ότι οι πιστωτές αποκλείεται να βάλουν αυτήν την ιδέα στο τραπέζι προτού αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο μακροπρόθεσμο σχέδιο διάσωσης, που ίσως προβλέπει τον δανεισμό επιπλέον 50 δισ. ευρώ στη χώρα.
Ο Τσίπρας μπορεί από τώρα να λάβει καθοδήγηση για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το βάρος του χρέους, σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής, τονίζοντας ότι η παροχή στην Ελλάδα ενός διαλείμματος χωρίς φόρους και άλλη μια δεκαετία για να ξεπληρώσει τα χρέη της φαίνεται ως η πιο λογική επιλογή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αν ο Τσίπρας τα κάνει όλα αυτά, θα δυσκολευτεί να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο. Κάποια ακροαριστερά μέλη του κοινοβουλίου θα επαναστατήσουν, αναγκάζοντάς τον να βασιστεί στην αντιπολίτευση για να προωθήσει νομοθεσία μέσω του κοινοβουλίου.

«Η προφανής απάντηση του πρωθυπουργού θα είναι να ζητήσει εκλογές, όπου μάλλον θα κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία δεδομένου ότι οι Έλληνες θέλουν μια συμφωνία και η αντιπολίτευση είναι σε σύγχυση. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο Τσίπρας θα μπορούσε να διώξει τους αντάρτες από το κόμμα του και να κυβερνήσει με ένα μετριοπαθές κοινοβούλιο», καταλήγει ο Ντίξον. «Δεν είναι σαφές αν ο Τσίπρας έχει τα κότσια να το κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: