25.6.15

«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»...

ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για τη διαπραγμάτευση...
Ευελπιστούν σε μια συμφωνία που θα συνιστά αμοιβαία επωφελή λύση, θέτοντας ως αναγκαίο προαπαιτούμενο να υπάρξει πρόβλεψη ρύθμισης του χρέους. Ταυτόχρονα, όμως, καθιστούν σαφές ότι ...
νέο Μνημόνιο με άνευ όρων συνθηκολόγηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, διότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πέντε υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τους να εκφράσουν την άποψή τους για τις διαπραγματεύσεις, τις απαιτήσεις των δανειστών, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει της ψηφοφορίας, αλλά κυρίως τις αντοχές της κοινωνίας που αγωνιά και προβληματίζεται...



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης)
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Ενας συμβιβασμός, για να είναι βιώσιμος και έντιμος, μπορεί να περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα αλλά θα πρέπει να επιλύει το ζήτημα του χρέους, να επιτρέπει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναστροφή της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης. Μια τέτοια συμφωνία -έστω και επώδυνη- είναι σήμερα αναγκαία».



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ (Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος της Βουλής)
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου | 
«Καθώς η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, έχουμε δει να διαρρέουν διάφορα κείμενα ως ενδεχόμενες “συμφωνίες”, πάντα με πολύ αρνητικά σενάρια για τον ελληνικό λαό. Για άλλη μία φορά παρακολουθούμε συγκεκριμένα μέσα να προφητεύουν την προσάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης στο άρμα του Μνημονίου. Ας μη ματαιοπονούν όμως, γιατί δεν έχουμε πάρει τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό. Η όποια συμφωνία, αν τελικά συντελεστεί, θα πρέπει να ανοίγει τον δρόμο για το τέλος της λιτότητας και τη διαγραφή του χρέους. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, γιατί είναι η μόνη λύση που φέρνει ελάφρυνση στα προβλήματά του λαού και είναι σε αντιστοιχία με τη σαφέστατη εντολή της 25ης Ιανουαρίου».



ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ (Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης)
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Αναμένω την τελική συμφωνία. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι επιβεβλημένο. Εχουμε έναν ορίζοντα και δεν πρέπει να πάμε πίσω από την εντολή του ελληνικού λαού. Λέμε “όχι” σε νέα μνημόνια, “όχι” σε νέα λιτότητα και “όχι” σε νέα υφεσιακά μέτρα. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές και πρέπει να τηρηθούν. Παράλληλα και η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί στους δανειστές, που θέλουν να μας ρουφήξουν το αίμα. Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση και δεν θα πρέπει να υπάρξουν de facto διαδικασίες».



ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Βουλευτής Β’ Αθηνών)
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Με προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους»
«Προκειμένου να διαμορφωθεί σωστή άποψη για τη συμφωνία, θα πρέπει να τη δούμε στο σύνολό της και ασφαλώς όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση μάλλον θα πετύχει την πιο ισορροπημένη συμφωνία που είναι δυνατή υπό τις δεδομένες συνθήκες. Αρα συνιστώ ψυχραιμία και υπομονή.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει τους όρους της και να ξαναδώσει στον ελληνικό λαό τη χαμένη αξιοπρέπειά του. Μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση σε εχθρικό κατά περίπτωση περιβάλλον, έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Δέχτηκαν και οι τρεις θεσμοί ότι βάση της συζήτησης είναι το δικό μας κείμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούν οποιαδήποτε πρόταση έχουμε κάνει. Η κυβέρνηση όμως δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα υπογράψουμε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τον χρόνο και τον χώρο για να εφαρμόσουμε πολιτική στον αντίποδα της λιτότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θέλουμε σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους και ξεκάθαρα ορισμένο αναπτυξιακό πακέτο. Οι θεσμοί σ’ αυτό έχουν διαφορετικές απόψεις, οπότε τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σας καλώ να θυμηθείτε ποιοι και με ποιες πολιτικές έφεραν τη χώρα σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση και ότι μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της πολιτικής του Μνημονίου εμφανίζονται όλα τα προβλήματα αυτήν τη στιγμή, πιθανά όχι τυχαία. Ομως, με τη στήριξη του λαού, που αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να τη βάλουμε στην τροχιά της ευημερίας και της ανάπτυξης».

 Ο Χρήστος Καραγιαννίδης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ (Βουλευτής Δράμας)

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης Ο Χρήστος Καραγιαννίδης | 
«Περιμένω το σύνολο των μέτρων και αν θα έρθει η συμφωνία, γιατί δεν είμαι τόσο σίγουρος αν θα έρθει... Τότε θα αποφασίσουμε όλοι μαζί, συλλογικά, τι θα κάνουμε».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: