24.6.15

"Ακριβαίνει" το καλάθι της νοικοκυράς...

Αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα διατροφής από την αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά φέρνει, μεταξύ άλλων, η...
πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Για το καλάθι της νοικοκυράς οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγάλες από την μεταφορά πολλών προϊόντων σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι μία τετραμελής οικογένεια ξοδεύει σήμερα 100 ευρώ την εβδομάδα σε είδη διατροφής, δηλαδή περίπου 4.800 ευρώ κάθε χρόνο. Με αύξηση ΦΠΑ στο 23% η ίδια οικογένεια καλείται να καταβάλει περίπου 5.136 ευρώ ετησίως για τα ίδια προϊόντα. 

Στα προϊόντα που θα αυξηθεί άμεσα η τιμή τους με την άνοδο του ΦΠΑ είναι τα μπισκότα, ο καφές, οι ξηροί καρποί, το λάδι, οι σοκολάτες, οι κονσέρβες, τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί, τα καταψυγμένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα παγωτά, το επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί σάντουιτς, το προμαγειρεμένο φαγητό και το έτοιμο φαγητό σε συσκευασία. 

Έτσι για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια που σήμερα κοστίζει 0,86 ευρώ θα αυξήσει την τιμή του στα 0,92 ευρώ. Συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας με ΦΠΑ 13% πωλείται προς 0,77 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ 23% θα φτάσει στο 0,82 ευρώ. Τα 200 γραμμάρια τυρί τοστ που στοιχίζει 2,28 ευρώ θα αυξηθεί σε 2,43 ευρώ μετά την άνοδο του ΦΠΑ. Το γάλα εβαπορέ που κοστίζει σήμερα 0,95 ευρώ θα φτάσει στο 1,06 ευρώ. Μία μαρμελάδα σήμερα έχει τιμή 2,88 ευρώ και με ΦΠΑ 23% θα φτάσει να πωλείται στα 3,08 ευρώ. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: