28.6.15

Σαλος στην Χιλή με τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία...


Στην αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας προχώρησε το Σάββατο η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, με αφορμή τις εντεινόμενες διαδηλώσεις μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών που...
εξεγείρονται για την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Η κεντροαριστερή Μπατσελέτ, η οποία συμπλήρωσε πριν από λίγο καιρό έναν χρόνο θητείας, ονόμασε τη βετεράνο πολιτικό Αντριάνα Ντελπιάνο νέα υπουργό Παιδείας, τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, προωθώντας μέτρα για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη χρηματοδότηση των σχολείων ως τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια.

Η Μπατσελέτ προσπαθεί εξάλλου να σταματήσει την πτώση της δημοτικότητάς της, μετά από μια σειρά σκανδάλων και εν μέσω των δυσχερειών της οικονομίας.

Η Ντελπιάνο, πρώην δήμαρχος του Σαντιάγο, αντικαθιστά τον Νικολάς Εϊσαγκίρε, η δημοτικότητά του επίσης έχει σημειώσει μεγάλη πτώση. 

Η Ντελπιάνο "εργαζόταν ήδη στο σχέδιο για την παιδεία και θα συνεχίσει ως επικεφαλής μιας ομάδας η οποία έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο στον περίπλοκο αλλά κρίσιμο δρόμο για να βελτιωθεί η πρόσβαση στην παιδεία και η ποιότητα της παιδείας", ανέφερε η πρόεδρος της Χιλής.

Η Μπατσελέτ ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του 2014 υποσχόμενη να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, που είχε ιδιωτικοποιηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, έχει συχνά κάκιστη ποιότητα και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ακριβό, ενώ επίσης επικρίνεται διότι ευνοεί εκείνους που έχουν χρήματα.

Ορισμένες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των σχολείων έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους. Πρωτοβουλίες που προβλέπουν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα παρέχεται δωρεάν και θα βελτιώνουν τις ποιοτικές προδιαγραφές της διδασκαλίας αναμένεται να προωθηθούν φέτος.

Όμως το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα και εκπαιδευτικοί που έχουν προκηρύξει μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει δοθεί λόγος όσο θα έπρεπε σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν ρηχές και ανεπαρκείς.

Η Βαλεντίνα Σααβέντρα, η πρόεδρος της ισχυρής ένωσης φοιτητών των πανεπιστημίων της Χιλής, καλωσόρισε την αποχώρηση του Εϊσαγκίρε, κρίνοντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ούτε έχουν γίνει επαρκείς δεσμεύσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

"Νομίζω ότι η αποχώρησή του είναι κάτι θετικό, αν και νομίζω είναι λίγο ανησυχητικό το γεγονός πως του ανατέθηκε ένας ρόλος στον οποίο θα έχει ευθύνη για τον διάλογο" με την κυβέρνηση, είπε η Σααβέντρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Chile.

Ο Εϊσαγκίρε αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της προεδρίας, ρόλος που αντιστοιχεί σε αυτόν του προσωπάρχη σε άλλες χώρες. 

Η θέση έμεινε κενή, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γιατί ο προηγούμενος γγ της προέδρου Μπατσελέτ παραιτήθηκε έπειτα από τις επικρίσεις σε βάρος του για τις σχέσεις του με εταιρείες του τομέα των ορυχείων και των μεταλλείων στο παρελθόν.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: