27.6.15

Διεθνή Μέσα: Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση για δημοψήφισμα...


Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα επί της συμφωνίας των θεσμών, με τα διεθνή μέσα να μεταδίδουν...
ως πρώτο θέμα την εξέλιξη.

 
«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας πως ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γεναιώδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό». Οι Financial Times αναφέρουν πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα των θεσμών ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο».

Οι New York Times αναφέρονται σε μια άκρως αιφνιδιαστική κίνηση από τον πρωθυπουργό που «τραντάζει» τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη. Η εφημερίδα επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού περί εκβιαστικού τελεσιγράφου για την αποδοχή ταπεινωτικής λιτότητας, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία ή παράταση του προγράμματος.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι πρώτη είδηση και σε BBC και Guardian, τα οποία δημοσιεύουν και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας.

Πρώτο θέμα και στο Spiegel, που αναφέρει πως αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στην πρόταση των δανειστών. «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild, που αναφέρει πως προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών. Η Bild εκλαμβάνει το δημοψήφισμα ως μια προσπάθεια πίεσης από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών προσφεύγει στον ελληνικό λαό», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η Welt σημειώνει πως χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Η Le Monde γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τελεσίγραφο τις προτάσεις των δανειστών, ενώ για το δημοψήφισμα γράφει και η Liberation
Την είδηση του δημοψηφίσματος αναφέρει και η γαλλική Le Monde, με την εφημερίδα να αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών. Την είδηση μεταδίδει και η Liberation, επικαλούμενη τοAFP.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό». H ιταλική La Repubblica κάνει λόγο για δραματική τροπή στην ελληνική κρίση, μεταφέροντας πως οι Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προσφύγει σε δημοψήφισμα καθώς οι εταίροι της Ελλάδας στο Eurogroup της έδωσαν ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Για το «τελευταίο χαρτί» του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Pais, σημειώνοντας πως είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει πως τα περιθώρια για συμφωνία το Σάββατο ήταν μικρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: