2.6.15

Μυστικό έγγραφο αποκαλύπτει αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης...

 
Νέο γαλλογερμανικό μυστικό σχέδιο για τις δομές της ευρωζώνης προβλέπει στενότερο συντονισμό της ευρωζώνης και αλλαγές στην...

ευρωβουλή, γράφει η γερμανική Zeit.

Σε μυστικό έγγραφο που ήρθε στα χέρια της εφημερίδας, τo σχέδιο των δύο ηγετών περιλαμβάνει τακτικότερες συνόδους κορυφής της ευρωζώνης.

Επιπλέον, οι δυνατότητες δράσης και λήψης αποφάσεων του Εurogroup θα πρέπει να διευρυνθούν, καθώς και να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του προέδρου του Εurogroup και οι πόροι, τους οποίους διαθέτει.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν νέες, ειδικές για την ευρωζώνη δομές στην ευρωβουλή, ώστε να υπάρξει ένας δημοκρατικός έλεγχος στις νέες αρμοδιότητες.

Το νέο πρόγραμμα για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι δεσμευτικό και οι χώρες που ετοιμάζονται για είσοδο στο κοινό νόμισμα, θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό. Αντίστροφα αυτό σημαίνει, ότι όσοι είναι εκτός ευρωζώνης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπεται να συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός του μπλοκ και να χαλαρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν μαζί του.

Αυτές οι προτάσεις θυμιζουν παλαιότερα αιτήματα για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τη μία να είναι η Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, η οποία θα δεσμεύεται από ένα ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα διατηρούν χαλαρώτερους δεσμούς μεταξύ τους και με τον πυρήνα.

Το νέο σχέδιο προβλέπει αυστηρότερη ενοποίηση μέσω κοινού νομικού πλαισίου, το οποίοι θα φέρει τη γαλλογερμανική υπογραφή και δε θα απαιτεί νέες δεσμεύσεις λιτότητας.

Σύμφωνα με το κείμενο, η Κομισιόν θα χαράσσει στο μέλλον τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, οι οποίες θα εγκρίνονται ετησίως από τους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης σε σύνοδο κορυφής.

Το έγγραφο της Zeit είναι μέρος της εισήγησης της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος του Ιουνίου με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: