5.6.15

Στο τραπέζι νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος...

Στο τραπέζι νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος...σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο...
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες της Die Welt αλλά και της Handelsblatt εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για μερικούς μήνες και μέχρι...
το φθινόπωρο.

Δεδομένου ότι η ελληνική υπόθεση εξελίσσεται σε μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους που δύσκολα μπορεί να λυθεί άμεσα, φαίνεται να πέφτει τώρα στο τραπέζι νέα πρόταση προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Από τεχνικής πλευράς το βήμα αυτό είναι αναπόφευκτο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη δυνατότητα για να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι», υποστηρίζουν διαπραγματευτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Welt.

Όπως επισημαίνεται, νέα παράταση προϋποθέτει όμως και φρέσκο χρήμα για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα 11 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», λένε διαπραγματευτικοί κύκλοι, διευκρινίζοντας όμως ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και μερίδα χωρών της ευρωζώνης στηρίζουν την εν λόγω πρόταση.

Βασικό εμπόδιο θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο όπου είναι γνωστές οι αντιρρήσεις, κυρίως στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και όπου κατά την τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, 29 βουλευτές είχαν ψηφίσει «όχι». Παρά ταύτα εκτιμάται ότι θα ήταν πιο εύκολο να περάσει μια νέα παράταση του προγράμματος, παρά ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η πληροφορία της Welt ότι συζητείται το ενδεχόμενο να «συγχωνευθούν» οι δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και να πληρωθούν αργότερα, επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ από τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η A. Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του G7 που πραγματοποιείται την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας. Η καγκελάριος δεν θέλει να κυριαρχήσει και πάλι το θέμα της Ελλάδας καθώς η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει μια σειρά άλλων σημαντικών διεθνών ζητημάτων, όπως η ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ ή η προστασία του κλίματος.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα πάντως εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Μέρκελ να πετύχει το στόχο της και να κρατήσει τελικά το ελληνικό ζήτημα εκτός ατζέντας. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι αύριο Παρασκευή. Επισήμως όμως οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Η ίδια η Μέρκελ και μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογράφους στο Μέζεμπεργκ, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη στην τελική φάση.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt αναφέρουν ότι αύριο βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των Τσίπρα, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται μια μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποκλείεται η νέα συνάντηση να πραγματοποιηθεί με διευρυμένη σύνθεση...
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: