22.6.15

Φάιμαν: Να μην κρατηθεί σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής...

 
... για την Ελλάδα...
Δύο ευκαιρίες ακόμη για λύση στο θέμα της Ελλάδας, "βλέπει" ο καγκελάριος την Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Tη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη...
Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου την Πέμπτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα κρατηθεί η απολύτως σκληρή γραμμή.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "΄Εστεραιχ", επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "όχι σε συμβιβασμούς" και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική το να παραμένει κάποιος απόλυτα σκληρός, μόνον που κατόπιν, με αυτή την απόλυτη σκληρότητα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε.

"Κάποιος μπορεί να πριονίζει διαβολικά σκληρά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, μόνον που, όταν αυτό σπάσει, θα πέσει κι αυτός μαζί του", προειδοποιεί ο καγκελάριος, για να συμπληρώσει "δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτε, αλλά να βρούμε μία λύση".

Ο καγκελάριος εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή διότι ο πληθυσμός και η οικονομία, με τις συνεχείς κρίσιμες συνόδους, βρίσκονται σε κλίμα κρίσης, φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στη δραχμή και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ μια πτώχευση του κράτους θα προκαλούσε και πτώχευση των επιχειρήσεων.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσικά και θα έπληττε και την Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο έχει για την Ευρώπη ανυπολόγιστες συνέπειες, πολιτικής και οικονομικής φύσης, αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι, οι ειδικοί που εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν θα ήταν και τόσο μεγάλες, είναι ακριβώς εκείνοι που μετά ισχυρίζονται πως αυτοί πάντα γνώριζαν πόσο άσχημο θα ήταν, και κάτι τέτοιο μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, "ωστόσο οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να παίζουν στο καζίνο".

Ο Αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι ένα Grexit θα ζημίωνε την Αυστρία, επειδή είναι χώρα εξαγωγών και αν καταρρεύσει η νοτιοανατολική αγορά, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για την αυστριακή εξαγωγική οικονομία και δεν θα πρέπει κανείς να πιστεύει τους "τσαρλατάνους", που ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: