7.6.15

Τουρκία: Κάλπες σε τεταμένο κλίμα...


... μετά το αντιδημοκρατικό έγκλημα στο Ντιγιάρμπακιρ...
Μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών επιθέσεων κατά των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP διεξάγονται σήμερα οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία - Κλειδί στις εξελίξεις αποτελεί η...
είσοδος στη Βουλή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές με στόχο να υπερβεί το συνταγματικό όριο του 10%




Μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών επιθέσεων κατά των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP διεξάγονται σήμερα οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο νικητής είναι δεδομένος, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατακτήσει και την απαραίτητη πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να αποκτήσει προεδρικές υπερεξουσίες. Στην πράξη, αυτές οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Ερντογάν.

Κλειδί στις εξελίξεις αποτελεί η είσοδος στη Βουλή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές με στόχο να υπερβεί το συνταγματικό όριο του 10%. Στην προσπάθεια να ανακοπεί η ανοδική πορεία του HDP και να αποτραπεί η είσοδός του στη Βουλή, που αν επιτευχθεί θα ψαλιδίσει -αν δεν ακυρώσει- τις φιλοδοξίες του προέδρου της Τουρκίας, έχει εξαπολυθεί από παρακρατικούς και ακραίους εθνικιστές κύμα επιθέσεων και τρομοκρατίας, με στόχο τα μέλη και τα στελέχη του HDP.

Επιθέσεις έγιναν κατά προεκλογικών συγκεντρώσεων των Κούρδων, με πιο χαρακτηριστική την Πέμπτη στο Ερζερούμ, με τέσσερις τραυματίες. Επίσης, οδηγός που μετέφερε προεκλογικό υλικό του κόμματος βρέθηκε νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ άλλος, γλίτωσε με εγκαύματα, όταν «άγνωστοι» έκαψαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και σε πολλά γραφεία του κόμματος και εκλογικά κέντρα.

Βλέπουν ψηλά

Ο ηγέτης του HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι η είσοδος του κόμματος στη Βουλή βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού», καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό περί το 10%. Ο χαρισματικός Ντεμιρτάς, τον οποίο αποκαλούν και «Κούρδο Ομπάμα», δήλωσε λίγο πριν από τις κάλπες: «Θα ξεπεράσουμε το όριο και θα μπούμε δυναμικά στη Βουλή. Δεν μπορούμε να μας το επιτρέψουμε να μείνουμε εκτός».

Με ποσοστό 10% και μία ψήφο, το HDP θα κατακτήσει 50 έδρες και θα στερήσει από το AKP την ειδική πλειοψηφία για την τροποποίηση του Συντάγματος των 330 εδρών εκ των 550 που συνολικά έχει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πάρει καμία έδρα και θα στερηθούν οι Kούρδοι την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη θα θέσει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας και ίσως οι Kούρδοι συγκροτήσουν δικό τους Κοινοβούλιο με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, όπως προτείνουν πολλά στελέχη του HDP.

Ο Ντεμιρτάς ηγείται πάντως ενός κόμματος που έχει ξεπεράσει τα όρια των Κούρδων και έχει ανοιχτεί στην Αριστερά, τους διανοούμενους, τις μειονότητες, ενός κόμματος που, όπως υποστηρίζει, εκφράζει όλους τους καταπιεσμένους. «Είμαστε οι εγγυητές του δημοκρατικού κοσμικού συστήματος που προστατεύει τις ελευθερίες», τόνισε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ηγετικό στέλεχος του HDP.

Για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των Κούρδων, ο Ερντογάν έχει επιστρατεύσει και τη μαύρη προπαγάνδα, κατηγορώντας τους ότι είναι ενάντια στο Ισλάμ, καθώς το HDP έχει προτείνει την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες για τη δίωξη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» που δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την αποστολή από την Τουρκία με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) όπλων προς τους τζιχαντιστές αντάρτες της Συρίας. Περισσότεροι από 400 διανοούμενοι της Τουρκίας έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης, ενώ χιλιάδες είναι και οι υπογραφές συμπαράστασης δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις κατά του Τύπου στην Τουρκία.

(Εφημερίδα των Συντακτών - Νικόλας Ζηργάνος)



πηγη left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: