23.6.15

Παπανδρέου: Εγώ πάλευα μόνος μου...

Ο Τσίπρας έχει ευρεία συναίνεση...

Τις απόψεις του επί των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μοιράστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με το...
αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός μίλησε επί πεντάλεπτο, σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με το στούντιο του Bloomberg από την Ελβετία όπου βρίσκεται. 

Σε χλιαρούς και ενωτικούς τόνους και χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της ελληνικής πρότασης, των βαρών που συνεπάγεται για τον λαό κ.λπ, ο ΓΑΠ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση ώστε η όποια συμφωνία με τους δανειστές να εγκριθεί. Επ' αυτού ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να συγκρίνει το νυν υπάρχον πολιτικό κλίμα με εκείνο που αντιμετώπισε ο ίδιος όταν προσπαθούσε, «μόνος» όπως είπε, να προωθήσει τις επιταγές του μνημονίου. Σύμφωνα με τον ΓΑΠ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα απέναντί του ένα «ποίμνιο» από όλο το πολιτικό φάσμα, το οποίο κατευθύνεται ελεγχόμενα προς την συναίνεση.

Αναλυτικά η σύντομη συνέντευξη του ΓΑΠ στο Bloomberg έχει ως εξής:

«Φαίνεται ότι εχθές [Δευτέρα 22 Ιουνίου] υπήρξε μια άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύεις Ελλάδας-πιστωτών, καθώς οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν θετικής υποδοχής. Παρόλ' αυτά, απομένουν ακόμη μακρές, τεχνικής φύσης, συζητήσεις. Μερικές φορές, αυτές οι τεχνικού τύπου συζητήσεις κρύβουν σημαντικές στρατηγικές διαφορές, επομένως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ωστόσο, δίνεται πλέον ένα θετικό μήνυμα, ότι υπάρχει μια άμβλυνση των διαφορών -και έχω πραγματικά την πεποίθηση ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.

» Θεωρώ πως αυτό που επιδιώκει στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά βάση μια κάποιου είδους ισχυρή δέσμευση σχετικά με την ελάφρυνση του τεράστιου βάρους που έχουμε, η οποία θα ανακουφίσει τους ώμους του ελληνικού λαού. Παρόλο που είχαμε ένα μεγάλης κλίμακας «κούρεμα» το 2011, το χρέος είναι ακόμη πάρα πολύ βαρύ και επιβαρύνει επιπλέον την εμπιστοσύνη των αγορών.

» Μια ελάφρυνση, εκτός των άλλων, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επενδύσει στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα προχωρά στον εκσυγχρονισμό και το νοικοκύρεμα του φορολογικού καθεστώτος. Επίσης, θα μας επέτρεπε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Παρόλο που έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Και επ' αυτών των ζητημάτων, κατά τη δική μου εκτίμηση, θα γίνουν διαβουλεύσεις τις προσεχείς ημέρες.

» Όταν ήμουν εγώ στα πράγματα και είχα ζητήσει οικονομική βοήθεια, υπήρχε εκτεταμένη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήμουν αναγκασμένος να κάνω μόνος μου τις απαραίτητες αλλαγές. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα, από δεξιά έως αριστερά, το οποίο οδηγείται σαν ποίμνιο ή καθοδηγείται καταλλήλως από τους αρμοδίους γι' αυτό το πρόγραμμα ρυθμίσεων -σε όποιο πρόγραμμα ρυθμίσεων καταλήξουν, είτε αυτό είναι παράταση, είτε είναι ένα νέο πρόγραμμα.

» Βασικά έχουμε δει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα να έχει αντιμετωπίσει την κρίση με παρεμφερείς τρόπους, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση, πέρα από τα όρια του κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συμφωνία, πρώτα από την ίδια του την παράταξη -εάν υπάρξει εσωτερική αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το καταφέρει.

» Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μείνει πιστή σε μια πολιτική πολύ μεγάλης απροθυμίας ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας. Νομίζω όμως ότι η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει μια πολύ πιο ευρεία αναπτυξιακή πολιτική για την Ευρώπη. Είχαμε ήδη αρκετά χρόνια ύφεσης και η ιδέα ότι η λιτότητα μετά από την ύφεση θα είναι το ενδεδειγμένο μέτρο είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: