20.6.15

Μήπως σας περισσεύει ένα... τρισ. ευρώ;...

Μήπως σας περισσεύει ένα... τρισ. ευρώ;
Παρά το κλίμα πανικού που επιχειρούν να δημιουργήσουν τα τελευταία 24ωρα, «οι δανειστές της Ελλάδας μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο από...
τους Ελληνες» για το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις, αφού -παρά τα όσα αντίθετα λέγονται- «οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες» και γι΄ αυτούς.

«Οποιοσδήποτε υπολογισμός των συνεπειών μιας στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου», υπογραμμίζει ο χθεσινός Guardian, «δεν θα πρέπει να εξετάσει μόνο το μέγεθος του ελληνικού χρέους (περίπου 320 δισ. ευρώ ή 175% του ΑΕΠ) αλλά να λάβει υπόψη του και την πιθανή μόλυνση που θα προκαλέσει η εξάπλωση του πανικού στις αγορές των άλλων χωρών».

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των χωρών της ευρωζώνης. Μέσω των διμερών δανείων, αλλά και των κεφαλαίων που έβαλαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, οι χώρες αυτές είναι οι πιο άμεσα εκτεθειμένες στον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Η συνολική τους έκθεση από τα διμερή μόνο δάνεια ανέρχεται στα 195 δισ. ευρώ ή το 61,5% του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες χώρες όμως είναι εκτεθειμένες και έμμεσα μέσω των ύψους 28 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που εγγυάται η ΕΚΤ αλλά και του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ΕLA) από τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Barclays το σύνολο της έκθεσης των χωρών της ευρωζώνης ισοδυναμεί στο 3,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Πιο εκτεθειμένες σε ονομαστικούς όρους είναι η Γαλλία και η Γερμανία, που -όπως εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Μινχάου- θα χάσουν περί τα 160 δισ. ευρώ από ένα ελληνικό χρεοστάσιο. Ωστόσο το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Σλοβενία και η Μάλτα ή ευάλωτες ακόμη οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ομως ένα ελληνικό «κανόνι» θα φέρει ζημιές και στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τις τράπεζες. Οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν δραστικά την έκθεσή τους στην Ελλάδα από τα 128 δισ. ευρώ το 2008 στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013. Εκτοτε όμως τόσο αυτές όσο και αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας αύξησαν τις θέσεις τους στην Ελλάδα.

Οι γερμανικές τράπεζες από τα 3,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012 τις υπερδιπλασίασαν στα 10,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτές θα πάρουν τα κεφάλαιά τους πίσω αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Πέρα όμως όλων αυτών υπάρχει και το δάνειο του ΔΝΤ που αντλεί τους πόρους του από τα μέλη του. Οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν ζημιές και από εκεί αν τελικά η Ελλάδα αθετήσει το χρέος της.

Με βάση όλους τους παραπάνω υπολογισμούς και αν προστεθούν οι επιπτώσεις από την αναταραχή στις αγορές είναι εμφανές ότι το κόστος ενός Grexit θα είναι πολλαπλάσιο του ελληνικού χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου και αρκετοί ακόμη οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συνολική ζημιά θα ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ. Ετσι διόλου τυχαία δεν είναι η προειδοποίηση της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν την περασμένη Πέμπτη για επιπτώσεις σε ευρωπαϊκή οικονομία, αγορές αλλά και ΗΠΑ.

Τι θα πάρουν τελικά;

Αλλά και ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προειδοποίησε χθες ότι οι πιστωτές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από τους Ελληνες. Ο Κρούγκμαν τόνισε ότι η πρώτη γραμμή άμυνας, ο φόβος της εξόδου από το ευρώ, έχει ήδη σπάσει καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχτεί μεγάλο πλήγμα. «Η Αθήνα του 2015 είναι το Μπουένος Αϊρες του 2001», προειδοποίησε.

Χαρακτήρισε παράξενη τη στάση κάποιων από τους πιστωτές σχεδόν να καλωσορίζουν το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Μπορεί βραχυπρόθεσμα η ζωή των δανειστών να γίνει πιο εύκολη για λίγο καιρό, αφού δεν θα έχουν πια να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα πάρουν πίσω λιγότερα χρήματα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που διατηρεί την Ελλάδα εντός ευρώ, ενώ η απόδειξη ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο θα προλειαίνει το μέλλον για μελλοντικές κρίσεις».

Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος που θα πρέπει να σκεφτούν οι πιστωτές. Υπάρχουν το γεωπολιτικό κόστος αλλά και πολιτικοοικονομικοί κίνδυνοι που ξεπερνούν την ελληνική υπόθεση.

Ο Τζέφρι Σακς -ένας από τους αρχιτέκτονες του «δόγματος του σοκ»- προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε ένα βαρυσήμαντο για πολλούς άρθρο ότι η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και ειδικά η μονομερής πολιτική που ακολουθούν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της οδηγεί σε κατεδάφιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: