28.6.15

Τι θέλει η Ελλάδα από την ΕΚΤ...


Στο μη εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι τα μάτια στραμμένα σήμερα αφού η απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. της θα κρίνει εν πολλοίς τις...
εξελίξεις των επόμενων ημερών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της σχετικά με την χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών μέσω του ELA.
Η Ελληνική πλευρά ζητάει από την ΕΚΤ να της εξασφαλίσει τη ρευστότητα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη, οπότε βρίσκεται σε ισχύ και το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Επιπλέον αίτημα της Ελλάδας είναι η επιστροφή του 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ. Ποσά που θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας σύμφωνα με την συμφωνία του 2012 αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ. Η Ελληνική πλευρά προτείνει μάλιστα η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών επί του ελληνικού χρέους.

Οι πληροφορίες πάντως μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για σκληρή στάση από πλευράς της ΕΚΤ που ίσως ζητήσει την εφαρμογή Capital Controls για να συνεχίσει να δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι την Τρίτη.

Μέχρι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι έχει δείξει ότι δεν θέλει να μπλεχτεί σε πολιτικές αποφάσεις. Αναμένουμε να δούμε αν θα φροντίσει το ελάχιστο κλίμα ηρεμίας μέχρι την Τρίτη, κάτι που θα μπορούσε να κάνει χωρίς έντονες αντιδράσεις εντός της ΕΚΤ. Αν δούμε μια ανάλγητη ΕΚΤ, όπως είδαμε ένα ανάλγητο Eurogroup θεωρούμε ότι οι πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης της τελευταίας στιγμής μειώνονται δραστικά.

Προχθές το βράδυ είχαμε μάθει ότι οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα επισκέπτονταν τον Μάριο Ντράγκι για να εκφράσουν τις ελληνικές θέσεις. Κάτι τέτοιο απ' όσο καταλαβαίνουμε δεν έχει συμβεί και δεν φταίει η ελληνική αντιπροσωπεία για αυτό.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: