28.6.15

Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ...


...για να δώσουμε τον λόγο στον λαό.
Θα γίνει δημοψήφισμα, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν.
- Ο ελληνικός λαός να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας στην ΕΕ.
-«Οι θεσμοι επελεξαν να παραμεινουν Τροικα και να μην ειναι υπερ των δημοκρατικων θεσμων»
BINTEO...

NEA ANAΡΤΗΣΗ


Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του, να σχολιάσει την "μικροκομματική αντιπαράθεση" με τον Αντώνη Σαμαρά. 

Εδω, απόψε, διακυβεύονται σημαντικότερα πράγματα για την χώρα μας, είπε. Και μπήκε στο θέμα: Είμαστε...
αντιμέτωποι με την ιστορία μας. Πρεπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 
Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ, για να δώσουμε τον λόγο στον λαό, στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία. 
Θα γίνει δημοψήφισμα, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν. 
Θα υπερασπιστούμε την λαϊκή κυριαρχία, αλλά και τις αξίες της Ευρώπης. 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, τόνισε, πως,  "κάποιοι πιστευουν πως το θέμα της Ελλάδας είναι ενα παιχνίδι. 
Η αξιοπρέπεια του λαού δεν είναι παιχνίδι".
Η φτώχεια που έχει προκαλέσει το μνημόνιο, δεν έγινε τους τελευταίους 5 μήνες, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό το παιχνίδι πρεπει να τελειώσει.
«Καμιά φορά οι εκβιασμοί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο εκβιασμός τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί από την άλλη πλευρά» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «πόσο κοστολογείται η αξιοπρέπεια ενός λαού από τους οίκους αξιολόγησης και τα χρηματιστήρια»

«Μας εκβιάζουν με το φόβο, τον πανικό, την κινδυνολογία» τόνισε αμέσως μετά και μνημόνευσε τη φράση: «ο μόνος μας φόβος, είναι ο φόβος». «Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός είναι ο ίδιος ο φόβος κι αυτό το λέω γιατί χθες ξεκίνησε μια απίστευτη προπαγάνδα φόβου που θα κρατήσει έως την επόμενη Κυριακή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «οι Έλληνες ξέρουν να νικούν το φόβο». «Οι Έλληνες είναι ένας λαός που αγαπάει την ειρήνη, όταν όμως μας κηρύσσουν τον πόλεμο, ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε». 


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με σεβασμό στην ετυμηγορία του λαού. «Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και στόχο τον έντιμο συμβιβασμό. Έκανα και προσωπικά ότι ήταν δυνατόν. Επικράτησαν όμως οι ακραίες φωνές».  


«Ακόμη και την τελευταία στιγμή καταθέσαμε ισοδύναμα μέτρα στις υψηλές απαιτήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό άλλα επιλέξαμε να κατανεμηθούν τα βάρη σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι δανειστές ζήτησαν να μην πέσει το βάρος στους πλούσιους «γιατί είναι υφεσιακό αλλά να κόψουμε μισθούς και συντάξεις».  


«Μας είπαν ρευστότητα με το σταγονόμετρο και ασφυκτική επιτήρηση. Με άλλα λόγια δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια και να επιτεθούμε κι εμείς στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δεν το δεχτήκαμε. Αρνηθήκαμε. Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό αλλά την παράδοση της χώρας ως αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα». 


«Κατανοώ ότι ίσως αποτελεί έκπληξη η στάση που κρατάμε ίσως και να υπάρχει κι ένας μικρός φθόνος γιατί τολμήσαμε να κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε να κάνετε εσείς να αντισταθείτε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις κάνοντας λόγο για την ανάγκη της πιο πλατιάς συναίνεσης για «να απαλλαγούμε από τη λιτότητα μετά από πέντε χρόνια». 


«Οι πιστωτές θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί. Η πρόταση μας για έντιμο συμβιβασμό θα παραμένει στο τραπέζι αλλά για μια πραγματική διαπραγμάτευση κι όχι για εκβιασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: «Η απόφασή μας να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη αλλά με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη. Αυτές του καταναγκασμού και του εκβιασμού».


«Ο ελληνικός λαός θα πει το μεγάλο όχι στο τελεσίγραφο. Κι άλλες φορές στο παρελθόν του τέθηκαν τελεσίγραφα και είπε όχι» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι αυτό το όχι θα είναι παράλληλα κι ένα μεγάλο ναι στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της ισότητας.


«Από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Το αποτέλεσμα θα γίνει φυσικά σεβαστό από την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για δημοψήφισμα για το νόμισμα. «Δεν είμαστε επισκέπτες ή φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη αλλά ιδρυτές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από το κοινό μας σπίτι». 


«Δώσαμε μια ευκαιρία στην τρόικα να αλλάξει. Να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Αλλά επέλεξαν να παραμείνουν τρόικα που σκοτώνει τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η κρίσιμη επιλογή του ελληνικού λαού αφορά το μέλλον του αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι με θάρρος, γνώση και αρετή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη προσβλέπει στο όχι της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού». «Είναι μια επιλογή ελπίδας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Το χρωστάμε στα παιδιά μας». 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: