7.6.15

Οι άγνωστοι διάλογοι...

Οι άγνωστοι διάλογοι στο τετ α τετ Τσίπρα Γιούνκερ... στο τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ...
Ένα θρίλερ που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες έζησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι συνεργάτες του. 
Βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, το βράδυ της 3ης Ιουνίου, για τη συνάντησή τους με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν...
έλαβαν ένα λιτό, πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο αποτυπώνοντας προτάσεις που δεν είχαν καν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Όπως περιγράφει σε δημοσίευμά του το "Έθνος της Κυριακής", ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του ζήτησαν 45 λεπτά για να μελετήσουν το κείμενο, και έμειναν εμβρόντητοι ήδη από την πρώτη σελίδα, καθώς διάβαζαν όρους και μέτρα που δεν είχαν καμία σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και τέσσερις μήνες, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για ελάφρυνση του χρέους, για τη χρηματοδότηση και το αναπτυξιακό πακέτο, δηλαδή τα βασικά θέματα που συζητούσαν Ελλάδα και Θεσμοί. Τότε ήταν που στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων κλήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κ. Χουλιαράκης, ενώ στην αίθουσα εισήλθαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε να μάθει ποιος συνέγραψε το κείμενο αυτό και με ποια λογική συντάχθηκε. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ απάντησαν πως το κείμενο αντανακλά τις απόψεις των Θεσμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και φέρεται να είπε ότι αυτό το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, προσθέτοντας ότι η μόνη βάση συζήτησης είναι το κείμενο της ελληνικής πρότασης που συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις των θεσμών.

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη, και αφού δε βρέθηκε κανένα κοινό σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε και, απευθυνόμενος στους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ, διεμήνυσε ότι «αυτά τα μέτρα που περιέχονται στο κείμενο δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: