23.6.15

Μίχαλος: Άκρως υφεσιακές οι ελληνικές προτάσεις...



Άκρως υφεσιακά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση για επίτευξη συμφωνίας. Kαλεί την κυβέρνηση να...
αναθεωρήσει τις θέσεις της που βάλλουν κατά της επιχειρηματικότητας και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι ελληνικές προτάσεις, έστω κι αν αποτελούν προϊόν έντονων πιέσεων από μέρους των πιστωτών της χώρας, θα αποφέρουν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία και την αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί πως τα μέτρα συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Ακόμη εμφανίζεται βέβαιος ότι η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% θα οδηγήσουν σε σωρεία νέων λουκέτων στην αγορά, με θύματα και αυτή τη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις, όμως, κατά τον κ. Μίχαλο, τιμωρούνται με επιπρόσθετο φόρο 12% στα κέρδη τους, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν στο «πηγάδι» του χρέους πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαθέσουν για νέες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκτιμά ότι βαρύ θα είναι και το πλήγμα και στην απασχόληση, από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που θα αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για νέα προσλήψεις.

Για τους παραπάνω λόγους καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, στην κατεύθυνση κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, όπου υπάρχει.

«Άλλωστε», συνεχίζει, «διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν επιφέρει αύξηση και των φορολογικών εσόδων, αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: