15.6.15

Φ.Κουτεντάκης:"Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των θεσμών"...

HXHTIKO...
"Δεν τίθεται θέμα διακοπής των σχέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, υπάρχει όμως πρόβλημα με την εμμονή τους σε...
πολιτικές λιτότητας", δήλωσε στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καθηγητής Οικονομίας, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες.

«Αναμένουμε να δούμε τις προτάσεις με τις οποίες θα επανέλθουν οι θεσμοί», δήλωσε ο κ. Κουτεντάκης στο Στάθη Σχινά, για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες. 

Όπως υπογράμμισε, «εμείς καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις προηγούμενες ημέρες στους θεσμούς και κοστολογημένα μέτρα που καλύπτουν όχι μόνο τους δικούς μας στόχους, αλλά και τους δικούς τους». Τόνισε όμως ο κ. Κουτεντάκης, πως οι θεσμοί, πέραν της συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς στόχους, επέδειξαν διάθεση να παρέμβουν και στο πώς αυτοί θα καλυφθούν.  

«Αν η κυβέρνηση προτιμά να φορολογήσει τους πλούσιους, δε μπορεί να έρχονται οι θεσμοί και να λένε, όχι θα κόψετε συντάξεις. Εκτός αν αναλάβουν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης, ο οποίος αποκάλυψε στο Στάθη Σχινά πως προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων φορολογικών εσόδων να προσέλθει από έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη άνω του 1 εκ. ευρώ.

«Ελπίζω ότι θα κατανοήσουν οι θεσμοί πως μπορεί να ζητάς από μια κυβέρνηση να πετύχει ένα δημοσιονομικό στόχο, αλλά δε μπορείς να της ζητάς πώς θα το κάνει. Δε μπορείς να της λες θα φορολογήσεις αυτούς ή τους άλλους, αυτό προσβάλλει την κυριαρχία», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης και κατέληξε:

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα ανοιχτές, δεν έχει κλείσει τίποτα. Ενόψει της 30ης Ιουνίου, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών. Είναι δική τους επιλογή αν θα επιμείνουν σε μια σκληρή γραμμή, μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει αυτή η κυβέρνηση».
Ακούστε το ηχητικό εδώ...
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: