6.6.15

Αθήνα και δανειστές ετοιμάζουν βελτιωμένες προτάσεις...

Κρίσιμη η βδομάδα που έρχεται...
Βελτιωμένες προτάσεις ετοιμάζει, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, με στόχο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το...
«κενό» που εμφανίστηκε μεταξύ τους από την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσει να κλείνει και οι δύο πλευρές να βρεθούν στην θέση να συγγράψουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, Κυριακή και Δευτέρα το θέμα της Ελλάδας, θα απασχολήσει και την σύνοδο των ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), όπου θα βρεθούν για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στο περιθώριο της συνάντησης θα καθοριστούν νέα όρια, τα οποία θα τεθούν υπόψη της Ελλάδας, με στόχο την συμφωνία. 
 Παρών στη Σύνοδο, θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες της συνάντησης, τους οποίους θα ενημερώσει αναλυτικά για την κατάσταση της Ευρωζώνης και ειδικότερα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, η Κομισιόν, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των θεσμών, βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων προς όλες τις κατευθύνσεις, για το θέμα της Ελλάδας. 
Την Δευτέρα θα έχουμε διπλή συνάντηση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, με βασικό και πάλι το θέμα της Ελλάδας. 
Την Τρίτη στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ξανά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Βασικό θέμα της συζήτησης, θα είναι οι νέες υποχωρήσεις της κάθε πλευράς, προκειμένου να κλείσει θετικά η διαπραγμάτευση και να εξασφαλιστεί για την Ελλάδα η πολυπόθητη συνέχιση της χρηματοδότησης, που έχει διακοπεί εδώ και ένα χρόνο. Στη συνάντηση αυτή είναι πιθανό να παρουσιαστεί και μια βελτιωμένη προς το καλύτερο πρόταση, από την πλευρά των δανειστών. 
Την ίδια ημέρα στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί στην Γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετέχει σε Συνέδριο, την Δευτέρα το βράδυ. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνάντησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του κ. Σόϊμπλε είπε ότι, αν το ζητήσει ο κ. Βαρουφάκης, οι δύο άντρες μπορούν να συναντηθούν την Τρίτη. Στο μεταξύ θερμό αναμένεται και το διήμερο που ακολουθεί, καθώς θα υπάρξει μια σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Πρωθυπουργού και ξένων ηγετών. Πίσω από το προσκήνιο των επαφών θα εξελίσσεται αυτές τις ημέρες και ένα παρασκήνιο, στο οποίο η κάθε πλευρά θα πρέπει να μαλακώσει τους «σκληρούς» της.
 Παράλληλα και οι δύο πλευρές, θα δουλέψουν πάνω σε νέες προτάσεις, οι οποίες θα αμβλύνουν τις διαφορές στα πιο δύσκολα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Θέματα όπως, το δημοσιονομικό κενό του 2015 και των επόμενων χρόνων, το νέο καθεστώς ΦΠΑ, οι αλλαγές στο δημόσιο και τα εργασιακά, που κρίθηκε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασίας.
enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: