2.6.15

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Λεπέν...

Μαρίν Λεπέν και Ζαν Μαρί Λεπέν... για την εκδίωξη από το κόμμα...
Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απάντησε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν στην απόφαση της κόρης του και νυν ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου να τον αποκλείσει...
από το κόμμα, έπειτα από τις τελευταίες εμπρηστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του.

Ο 86χρονος πρώην ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς δήλωσε πως αμφισβητεί τον αποκλεισμό του ως μέλους και «την ερμηνεία» του καταστατικού του κόμματος «που μου στέρησε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου». Για τον λόγο αυτόν προσέφυγε εναντίον του Εθνικού Μετώπου στο δικαστήριο της Ναντέρ, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος. Η πρώτη ακρόαση ορίστηκε για τις 12 Ιουνίου και δήλωσε πως θα είναι παρών στο δικαστήριο.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 και ηγέτης του επί 40 χρόνια, παρέδωσε τα ηνία στην κόρη του, Μαρίν, το 2011. Η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του κόμματος, αλλά ο Ζαν-Μαρί Λεπέν θεωρεί πως αυτή η τακτική θέτει σε κίνδυνο να την ταυτότητα του κόμματος.

Τον Απρίλιο ο Λεπέν έκανε εκ νέου εμπρηστικές δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ενώ υπερασπίστηκε και τον στρατάρχη Πετέν, που ως κυβερνήτης της Γαλλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκε με τους Ναζί. Η κόρη του Μαρίν συγκέλεσε το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος που αποφάσισε την αποπομπή του από το κόμμα, ενώ τους επόμενους τρεις μήνες θα συγκληθεί συνέδριο για να του αφαιρεθεί και ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

Ο Λεπέν χαρακτήρισε τις μεθόδους αυτές «σταλινικές», λέγοντας πως «δεν είναι πολύ συνηθισμένες στη δεξιά», ενώ παλαιότερα είχε πει πως «θα πολεμήσει με κάθε μέσο» στη διάθεσή του. Επίσης ανέφερε ότι σχεδιάζει να ιδρύσει ένα άλλο κίνημα, που όμως «δεν θα ανταγωνίζεται το Εθνικό Μέτωπο»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: