11.6.15

Υποθήκη συμφωνίας...

Υποθήκη άμεσης συμφωνίας, με λύση για το χρέος αλλά και με "ρήτρα" επώδυνων μεταρρυθμίσεων, βάζει η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Η πιθανότερη μορφή αυτής της συμφωνίας, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από Βρυξέλλες, Αθήνα και Βερολίνο θα είναι η...
εννιάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016, χωρίς νέο δάνειο αλλά με ρητό «οδικο χάρτη» για λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα. Ολοι οι οιωνοί, μετά την τριμερή συνάντηση των Βρυξελλών, δείχνουν ότι το τελικό deal θα κλείσει, το αργότερο, έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, εξ ου και οι χθεσινοβραδυνές δεσμεύσεις τόσο από την ελληνική όσο και από την γερμανική πλευρά για «εντατικοποίηση» των συνομιλιών προκειμένου να «γεφυρωθούν οι εναπομείνασσες διαφορές».

Σ΄αυτή την τελική «γέφυρα» οι μεγάλες παραχωρήσεις της Αθήνας έρχονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο φορολογικό μέτωπο όπου οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ θα φέρουν πρόσθετα έσοδα της τάξης τουλάχιστον του 1 δις ευρώ. Βήματα πίσω γίνονται και στον (αρχικό) στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποιος για εφέτος φαίνεται να οδεύει οριστικά στο 1%, ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και δομικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μετά όμως τον Γενάρη του 2016 και κατόπιν μελέτης βιωσιμότητας.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο ζητούμενο, τη ρύθμιση για το χρέος, η οποία όμως επίσης θα έχει χρονικό ορίζοντα μηνών, με το επικρατέστερο σενάριο να περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή πενταετή ή δεκαετή αναστολή πληρωμών στα πρότυπα της πρότασης του αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν. Στα κέρδη της Αθήνας καταγράφεται και η χρηματοδότηση της χώρας χωρίς να δοθεί νέο δάνειο, γεγονός το οποίο επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη για να τονίσουν ότι το πρόγραμμα – γέφυρα των 9 μηνών δεν θα είναι «μνημονιακό πρόγραμμα». Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα βασιστεί στην ανάληψη των δανείων της ΕΚΤ από τον ESM  και την χρήση των 11,2 δις ευρώ του ΤΧΣ. Στο επενδυτικό σκέλος επίσης, φέρεται να έχει κλειδώσει ήδη η παράταση για έναν χρόνο, έως το 2018, του ΕΣΠΑ προκειμένου να μην χαθούν τα τρέχοντα κονδύλια.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας και το στίγμα των κινήσεων που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «θέλουμε μια λύση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Την ίδια ώρα πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι Τσίπρας, Μερκελ και Ολάντ «συμφώνησαννα εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωνε στον Alpha ότι «η συμφωνία δεν πρόκειται να χαλάσει για μια διαοφρά 0,2% στο πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο επόμενος γύρος στο μέτωπο της πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται σήμερα, στο νέο ραντεβού που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον – μη... παρεξηγημένο πλέον – πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές ωστόσο έλεγαν το βράδυ ότι «εδώ που έχουμε φτάσει πια, η μη συμφωνία θα είναι αυτοκτονικό σενάριο και για τις δύο πλευρές».

Καθ’ ότι ο διάβολος, όμως, βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες, οι ακριβείς όροι του τελικού deal είναι εκείνοι που θα καθορίσουν την πολιτική και κοινωνική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Με δεδομένα, δε, τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν το «χαρτί» της λύσης για το χρέος αποτελεί το μεγάλο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης – εξ ου και αναμένεται να πιέσει ως την τελευταία στιγμή προκειμένου αυτή η λύση να περιέχει τους, κατά το δυνατόν, καθαρότερους και ρητούς όρους. Αν μη τί άλλο, σύμμαχο σ’αυτή την προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την απουσία από το τραπέζι της «σκληρής γραμμής» Σόιμπλε. Διότι στα – σημειολογικά και πολιτικά - κέρδη του διαπραγματευτικού θρίλερ μάλλον καταγράφεται πλέον και το ρήγμα στο γερμανικό μέτωπο...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: