20.6.15

Ιθαγένεια χωρίς διαπραγματεύσεις...

Μετανάστες
Ανησυχία για το μέλλον του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια προξενεί η αιφνιδιαστική αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, αναβολή που παρατείνει την...
αγωνία των οικογενειών των μεταναστών και το νομικό κενό που δημιούργησε πριν από περισσότερο από δυόμισι χρόνια η κατάργηση του νόμου Ραγκούση.

Σύμφωνα με τον επείγοντα χαρακτήρα που είχε δώσει στο νομοσχέδιο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ύστερα από αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χτες είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε πως η συζήτηση αναβάλλεται, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η άποψη της Ν.Δ.

Βουλευτές της Ν.Δ. δήλωναν πως η αναβολή οφείλεται στην επιθυμία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ενώ το γραφείο της προέδρου απέδιδε την καθυστέρηση στο ταξίδι της αναπλ. υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο Λουξεμβούργο, η οποία ωστόσο είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Αθήνα για να παραστεί στη Βουλή.

Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αποδίδει την αναβολή στην αντίθεση των ΑΝ.ΕΛΛ. σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή εν όψει των εξελίξεων στον τομέα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως η διαφωνία των ΑΝ.ΕΛΛ. στο νομοσχέδιο είναι αναμενόμενη, εύλογη και έντιμη, δεδομένης της ιδεολογίας του κόμματος, και πως το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ημερομηνία.

Αλλωστε, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ πολλοί θεωρούν πως τα θεσμικά ζητήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η ιθαγένεια και το νέο σύμφωνο συμβίωσης, δεν πρέπει να συνδέονται με τη διαπραγμάτευση και αποτελούν χωριστό πεδίο, στο οποίο θα κριθεί επίσης η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: