3.6.15

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκ νέου ο Αλ. Τσίπρας...

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, καθώς...
ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα, όπου θα έχει το βράδυ συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα έχει στις αποσκευές του την ελληνική πρόταση, η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο υπουργείο Παιδείας, έχει κατατεθεί στους θεσμούς από το βράδυ της Δευτέρας. 

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την πενταμερή στο Βερολίνο, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, «ευθυγραμμίστηκε» η στάση των δανειστών και συμφωνήθηκε η κοινή πρόταση τους. Η πρόταση αυτή αναμένεται στην Αθήνα σήμερα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση είναι ένα κείμενο 47 σελίδων, στο οποίο καταγράφονται οι συγκλίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αλλά και τα σημεία, στα οποία έχει κάνει υποχωρήσεις η ελληνική πλευρά. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% το 2016. Η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, στο 6%, όπου θέλει να υπαχθούν τα τρόφιμα, στο 11% και στο 23%. 

Η πρόταση προβλέπει πέραν αυτών την επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απορρίπτει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, όπως και την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και δεν προβλέπει υποχωρήσεις στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προλάβει τους δανειστές όταν ανακοινώθηκε η πενταμερής και έστειλε την πρόταση της στους θεσμούς ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο, να είναι η πρόταση των δανειστών το μοναδικό κείμενο προς συζήτηση και να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης προς την ελληνική πλευρά. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε χθες στις πιέσεις των δανειστών, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης. 

«Η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν και σήμερα θα συνεδριάσει το Euroworking group για να μελετήσει την ελληνική πρόταση. Ωστόσο σύμφωνα με διαρροές από τις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν έμειναν ικανοποιημένοι και δεν βιάζονται. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε «αδύνατη» μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών αυτή την εβδομάδα και τόνισε πως η πρόοδος από την ελληνική πλευρά είναι «αργή και ανεπαρκής». 

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων» και πρόσθεσε: «Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς»...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: