12.6.15

Αυτοπαγιδευμένη θεωρεί την κυβέρνηση, η Ν.Δ. ...

 Αδυναμία λήψης αποφάσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση η Ν.Δ. και σπεύδει να απορρίψει το ενδεχόμενο νέας παράτασης, χωρίς διευθέτηση του χρηματοδοτικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, αλλά και η...
προαναγγελία αποχώρησης του ΔΝΤ, ερμηνεύονται από το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά ως αρνητικά σημάδια για την πορεία των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους θεσμούς και εκφράζονται επιφυλάξεις εάν εν τέλει θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αργό θάνατο της οικονομίας», ενώ παράλληλα κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει «φοροκαταιγίδα».

Και οι δύο λύσεις που προβάλουν ως πιθανές, η κλιμακωτή παράταση ή η εννεάμηνη παράταση του προγράμματος, απορρίπτονται από τη Ν.Δ. «Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτείνει εννεάμηνη παράταση του μνημονίου. Δηλαδή, χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό. Αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες!»

Στην ηγεσία της Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί στην τακτική της και έχει κάψει όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά δίχως ανταλλάγματα. Τώρα, σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να περιμένει την τελική πρόταση των εταίρων, η οποία σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται ότι θα είναι «επώδυνη» για τους πολίτες και «βαριά» για την ελληνική οικονομία.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις

Σε αυτό το μήκος κινήθηκαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές της Ν.Δ., με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αδ. Γεωργιάδη να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η γκρίνια που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματος έχει εκμηδενιστεί».

Ο Κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι αντιμέτωπη με τα ψέματά της και τη δημαγωγία». Ο Σ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «η χώρα βιώνει με τον χειρότερο τρόπο το ρητό ο χρόνος είναι χρήμα», ενώ η Α. Ασημακοπούλου, ο Β. Κικίλιας, ο Γ. Κουμουτσάκος κ.ά. προδιέγραψαν νέο μνημόνιο στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα στη Ν.Δ. παρακολουθούν επισταμένα και τον διάλογο που γίνεται στις τάξεις της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. και τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί ακόμη και στην ψήφιση των μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση πρότεινε στους εταίρους.

Η Ν.Δ. κρατάει ανοιχτή την πρόταση της εθνικής συνεννόησης, ωστόσο ανεβάζει στην κλίμακα των όρων που έχει θέσει, το θέμα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα κυβερνητικά στελέχη τι θα κάνουν με τη συμφωνία, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: