22.6.15

Καραμούζης: Ποτέ δεν είπα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία...

... δεν ανοίγουν οι τράπεζες...
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, διαψεύδει πως ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν αύριο οι ελληνικές τράπεζες. Η πληροφορία μεταδόθηκε από...
πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες συνοδευόμενη με τις  συνηθισμένες καταστροφολογικές αναφορές.


«Οι σχετικές αναφορές παρερμηνεύουν το περιεχόμενο της συνέντευξης που ήταν σαφές, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει βλέποντας το σχετικό βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του BBC».

Ειδικότερα στη συνέντευξή του στο BBC, ο Νίκος Καραμούζης όταν ρωτήθηκε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, απάντησε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βρισκόμαστε για πολύ καιρό σε κρίση και έχουμε χάσει την τελευταία 5ετία σχεδόν 100 δις. ευρώ σε καταθέσεις. Πρόκειται για πάνω από το 50% του ΑΕΠ. Χάνουμε καταθέσεις κάθε μέρα. Συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις εκροές. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να το αντέξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε κάθε μέρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους καταθέτες επειδή φοβούνται για το ενδεχόμενο Grexit».

Σε δεύτερη ερώτηση αν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ανοίξουν την Τρίτη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, απάντησε: «Αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τις αρχές, επειδή για να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες – που είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε – θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στην χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Χωρίς πρόσβαση στην χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, προφανώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για αναλήψεις από τους καταθέτες. Ως εκ τούτου, προϋπόθεση για να παραμείνουμε ανοιχτοί, είναι το ευρωσύστημα να παραμείνει ανοιχτό σε εμάς».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: