1.6.15

Με το ένα πόδι έξω από την Ε.Ε. ...

Ανγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον στο Βερολίνο
Μια συμφωνία πιθανώς να μαγειρεύεται με τον Ντέβιντ Κάμερον, ενόψη του ευρω-δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που θα επιτρέπει στην χώρα να παραμείνει μεν μέλος, αλλά  με...
μικρότερη συμμετοχή.

Ηρθε η ώρα να «αποδεχθούμε την ιδέα μιας Ευρώπης δυο ταχυτήτων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες θα μπορούν να απέχουν από τις αποφάσεις για περισσότερη «ενσωμάτωση».

Το ίδιο πάνω-κάτω είπε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, που παρότρυνε τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. να αποδεχθούν το αίτημα του Κάμερον να εξαιρεθεί η Βρετανία από τον αντικειμενικό στόχο της Ενωσης «για πιο στενή» σχέση μεταξύ των 28 χωρών.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, γράφει ο Independent- τα σχόλια δείχνουν ότι πολλοί είναι ανοικτοί σε μια συμφωνία με το Λονδίνο που θα μπορούσε να επισημοποιήσει το καθεστώς της Βρετανίας στην Ευρώπη ως ένα «ημι-μέλος» της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε παρόμοιες προτάσεις στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα.   

Προς το παρόν, τόσο ο Γάλλος  όσο και ο Γερμανός πολιτικός έκαναν σαφές ότι εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις.

Ο 37χρονος Μακρόν είπε σε συνέντευξη του στην  Journal du Dimanche ότι μιλώντας ως εκπρόσωπος μιας «νεώτερης γενιάς» Ευρωπαίων πολιτικών που θέλουν να αναζωογονήσουν το «ευρωπαϊκό όνειρο» και να αντιπαραταχθούν στην ιδέα ότι η Ε.Ε. έχει εξελιχθεί ανεπανόρθωτα σε μια ένωση «τεχνοκρατική χωρίς ζωή», θέλουν οι σχέσεις μεταξύ των 28 χωρών να γίνουν «πιο απλές, σαφείς και αποδοτικές».

Κι αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, κοινή αγορά στην ενέργεια και την τεχνολογία. Παράλληλα, είπε ο Μακρόν, η εμπροσθοφυλακή των 19 χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να πιέσουν για «περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη ενσωμάτωση». Δηλαδή: κοινό προϋπολογισμό, κοινό χρέος και σύγκλιση της φορολογικής πολιτικής. 

Από την πλευρά του και ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να αναγνωριστεί ένα de facto ειδικό καθεστώς για την Βρετανία. τονίζοντας σε συνέντευξη του στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: «Τις περασμένες δεκαετίες η μόνη χώρα που έχει αυτοεξαιρεθεί από την διαδικασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης με ειδικούς όρους, ήταν η Βρετανία», είπε. επομένως αποδεχόμενοι το αίτημα του Κάμερον να εξαιρεθεί η χώρα του από την περαιτέρω ενσωμάτωση «αναγνωρίζουμε ότι έτσι κι αλλιώς αυτό ήταν το καθεστώς καιρό τώρα».

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι θέλει να παραμείνει η Βρετανία μέλος της Ε.Ε. αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πέσω θύμα εκβιασμού προκειμένου να ικανοποιήσω τις ιδεολογικές απαιτήσεις της δεξιάς πτέρυγας των Βρετανών συντηρητικών», είπε ο Σουλτς. «Η κόκκινη γραμμή μου είναι ότι δεν πρέπει να αρχίζουμε να ξεπουπουλιάζουμε την Ε.Ε.»

Όπως εκτιμά  η εφημερίδα Independent, η ιδέα της επισημοποίησης «μιας Ευρώπης δυο ταχυτήτων» θα επέτρεπε οι διαπραγματεύσεις με τον Κάμερον να «συγχωνευθούν» με τις συζητήσεις για τα σχέδια «ενδυνάμωσης» της ευρωζώνης.

Και τα δυο θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στα τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.

Ήδη πάντως η Πολωνία έχει κάνει σαφές ότι θα θέσει βέτο σε κάθε προσπάθεια της Βρετανίας να αποδυναμώσει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για τους Ευρωπαίους πολίτες. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: