21.6.15

Το Βέλγιο αποδεσμεύει ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς...


Τη μερική "αποδέσμευση", σε μία πρώτη φάση, των τραπεζικών λογαριασμών των ρωσικών αντιπροσωπειών στο Βέλγιο, που είχαν παγώσει σε εφαρμογή μίας...
δικαστικής απόφασης, προκαλώντας την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η αποδέσμευση αφορά σε μία πρώτη φάση τους λογαριασμούς που διατηρούν η πρεσβεία της Ρωσίας και οι ρωσικές μόνιμες αντιπροσωπείες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στην τράπεζα ING.

"Βρέθηκε μία λύση προκειμένου να αποδεσμευτούν κατά προτεραιότητα αυτοί οι λογαριασμοί, που είναι οι λογαριασμοί λειτουργίας των διπλωματικών αντιπροσωπειών και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν", δήλωσε εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε, "διαδραμάτισε ρόλο καλών υπηρεσιών ανάμεσα στα γραφεία των δικαστικών κλητήρων (που εκτέλεσαν την απόφαση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων) και στους πιστωτές" μετόχους του πρώην πετρελαϊκού ομίλου Yukos, που ζήτησαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κυβέρνησης.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Ιούλιο του 2014 το ρωσικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37 δισεκατομμυρίων ευρώ) στους μετόχους της Yukos, που διαλύθηκε έπειτα από τη σύλληψη το 2003 του ολιγάρχη και αντιπάλου του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Καθώς οι ρωσικές αρχές δεν σεβάστηκαν αυτή τη διαταγή, οι μέτοχοι εξασφάλισαν ως αντάλλαγμα τη δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Μόσχα προέβη σε έντονες διαμαρτυρίες απειλώντας τη βελγική και τη γαλλική κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει ταυτόσημα μέτρα στη ρωσική επικράτεια.

"Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας διά της δικαστικής οδού. Η θέση μας είναι σαφής: η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την εξουσία αυτού του δικαστηρίου", δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: