3.6.15

Χαϊκάλης: Τρίτο μνημόνιο δεν περνά από τους ΑΝ.ΕΛ. ...

Χαϊκάλης: Τρίτο μνημόνιο δεν περνά από τους ΑΝ.ΕΛ.
«Δεν έχουμε πάρει ενεργό μέρος στην όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης»...
«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από τους ΑΝ.ΕΛ. τρίτο μνημόνιο», τόνισε ο βουλευτής των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Παύλος Χαϊκάλης, σε σημερινές του δηλώσεις στον...
"Βήμα FM".

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματος του. απέναντι στη συμφωνία, ο Χαϊκάλης σημείωσε: «Δεν έχουμε πάρει ενεργό μέρος στην όλη διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης, γιατί θεωρούμε εμείς, με το 4-5%, ότι δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια βαρύτητα λόγου με το 36%. Δεν είναι συγκυβέρνηση, όπως ήταν ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επέβαλε πράγματα. Εμείς δεν επιβάλουμε, άσχετα αν έχουμε πάρει τέσσερα υπουργεία . Η ουσία είναι ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, ακολουθούμε αυτό που προσπαθεί να κάνει, στηρίζουμε την κυβέρνηση για να μην υπάρχει ακυβερνησία στη χώρα, αλλά δεν είναι αυτό που πηγαίνει μέσα ο κ. Βενιζέλος κι έπαιρνε θέσεις».

«Όχι, δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο (σ.σ.: αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό). Είχαμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση όλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση τρίτου μνημονίου. Δηλαδή, το να υπογράψουμε μνημόνιο. Αυτό ξεχάστε το. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από τους ΑΝΕΛ τρίτο μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους σχολίασε: «Να δούμε σε τι επίπεδο θα έρθει η συμφωνία και τι έχουν συμφωνήσει. Αν είναι μια συμφωνία, η οποία είναι λειτουργική - κι εννοώ σε φάση ρουτίνας, να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Αν είναι να αντιμετωπίσουμε πάλι σε 4-5 μήνες τα ίδια προβλήματα, «δώστε μας αυτά τα προαπαιτούμενα για τη νέα δόση» κλπ., εάν δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο μέσα στη συμφωνία, είμαστε πάλι μια από τα ίδια. Η εναλλακτική είναι τουλάχιστον να υπάρχει μια ήπια προσαρμογή στο πρόγραμμα πού θέλουν οι δανειστές. Με την έννοια, ναι μεν να υπάρξει ένα πρόγραμμα προσαρμογής σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά να κάτσουμε να τις συζητήσουμε, γιατί εγώ δεν ξέρω τι συζητάνε, δεν έχουμε εικόνα τι συζητάνε».

Όπως σημείωσε ακόμη, «οι ΑΝ.ΕΛ. προφανώς έχουν μια ενημέρωση, την οποία δεν την έχουμε εμείς οι βουλευτές, με την έννοια ότι ίσως δεν ανακατευόμαστε ενεργά. Να την έχει ο πρόεδρος ή ο κ. Κουίκ. Αλλά δεν έχουμε πλήρως ενημέρωση το τι γίνεται παραπάνω επί καθημερινής βάσης. Αν δεν δούμε ένα τελικό σχέδιο, να ξέρουμε πάνω σε τι μιλάμε, δεν έχει νόημα. Αυτά που λένε περί ΦΠΑ, να πάει από 13% στο 18%, νομίζω ότι εγώ προσωπικά δεν μπορώ να εκτιμήσω, να βάλω την υπογραφή μου.

Με αυτή την κλίμακα του ΦΠΑ, εάν πέσει, που τη θεωρώ πτωτική, αν πάρουμε την απόφαση ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ να είναι για ένα χρόνο και με μείωση των αντικειμενικών αξιών, που εγώ ως τώρα διαφωνώ το να πέσουν οι τιμές σε αντικειμενικές αξίες, είναι κάτι το οποίο συζητιέται. Δεν έχω καμία καλή σχέση με την εισφορά αλληλεγγύης. Είναι κάτι το οποίο θα με πιέσει πάρα πολύ. Εγώ αυτό που θα ζήταγα από την κυβέρνηση, είναι το σχέδιο της επόμενης μέρας κι αυτό το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν το βλέπω, όπως επίσης δεν βλέπω και το σχέδιο της επόμενης μέρας, ακόμα κι αν γίνει η συμφωνία. Δεν την συζητάμε τη χρεοκοπία εντός ευρώ, με την έννοια όμως ότι εάν ξαφνικά υπάρχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της κυβέρνησης αυτό το θέμα, το’ χε πει και ο κ. Βαρουφάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: