19.6.15

Ποιοι παίζουν παιχνίδια εμπρησμού με τις τράπεζες...


Αδίστακτα παιχνίδια με τις τράπεζες επιστρατεύουν ως έσχατο όπλο πίεσης οι δανειστές και εγχώριοι, θεσμικοί και μη, παράγοντες στην ώρα των...
πιο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας.

Υπουργοί Οικονομικών συγκεκριμένων χωρών της ευρωζώνης, δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, εγχώρια media κι ένα θολό κύκλωμα διασποράς σκόπιμων φημών και διαρροών έχουν εμπλακεί από χθες σε μια – αν μη τι άλλο – επικίνδυνη σπέκουλα για τις αντοχές των τραπεζών, στοχεύοντας εμφανώς στην πρόκληση πανικού στους καταθέτες και στη μεγιστοποίηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Πηγές του Μαξίμου κατήγγειλαν «σχέδιο τεχνητής φυγής κεφαλαίων και οικονομικής σταθεροποίησης», ενώ έως τα ξημερώματα παιζόταν ένα μίνι θρίλερ για το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA από την ΕΚΤ.

Αργά χθες το βράδυ, και μετά από πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για εκροές 1 δις ευρώ, έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές πως η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από την ΕΚΤ έκτακτη αύξηση, κατά 3 δις, του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA. Την είδηση αναμετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο «τρεις πηγές με γνώση του θέματος», για να διαψευστεί λίγο αργότερα μέσω ΑΠΕ από «ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος». Το Bloomberg επανήλθε όμως, επιμένοντας πως το αίτημα υπεβλήθη και πως σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, θα συγκληθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ για να εγκριθεί η αύξηση – μια τηλεδιάσκεψη, που έσπευσε να επιβεβαιώσει, στον συνήθη πλέον ρόλο… του άτυπου εκπροσώπου των δανειστών, και ο ανταποκριτής των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ.

Είχε προηγηθεί έτερη διαρροή, μέσα από την συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία εκπρόσωπος της ΕΚΤ «εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν θα ανοίξυν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα». Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθύνθηκε στο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον ρώτησε εάν θα ανοίξουν την Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της σημαντικής εκροής καταθέσεων των τελευταίων ημερών. Η απάντηση του Μπενουά Κερέ φέρεται να ήταν «Αύριο ναι, για τη Δευτέρα δεν ξέρω». Ακολούθησε ακαριαία διάψευση από την ΕΚΤ ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλων στο Λουξεμβούργο: «Αρνούμαι κατηγορηματικά διαρροές από το Eurogroup σχετικά με αναφορά που υποστηρίζει πως η ΕΚΤ ενημέρωσε πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην ανοίξουν τη Δευτέρα» ενώ έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι αποτελεί βασική αρχή της νομισματικής ένωσης η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και μία αντίθεση απόφαση θα συνιστούμε παραδοχή αποτυχίας.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό από ελληνικές κυβερνητικές πηγές ότι η εν λόγω διαρροή έγινε, σκοπίμως, από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου προκειμένου να προκληθεί bank run. Ενδεικτικά είναι και τα δύο tweets που έκανε αργά το βράδυ ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέησον γράφοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι οι προειδοποιήσει Βαρουφάκη αφορούσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου που έθεσαν θέμα λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών. Η διαρροή έγινε από τον Λουξεμβούργιο». «Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή στόχος της Ισπανίας, του Λουκεμβούργου και της απάντησης της ΕΚΤ, που διέρρευσε, ήταν να προκληθεί bank run».

Στον αντίποδα, ο Πίτερ Σπίγκελ ενεπλάκη και πάλι στη θύελλα για να γράψει στο δικό του twitter: «Δύο αξιωματούχοι που μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup μου επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του Reuters ότι η ΕΚΤ εξέφρασε ανησυχία ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες δεν ανοίξουν τη Δευτέρα».

Η σπέκουλα με τις τράπεζες είχε ανοίξει όμως και εντός συνόρων από νωρίς το πρωί, με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων υπό τον τίτλο «Φυγή 30 δις ευρώ και συνεχίζεται». Απαντώντας στο δημοσίευμα, και μετά το νέο όργιο διαρροών στο Eurogroup, κύκλοι του Μαξίμου κατήγγειλαν ότι «υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».

«Αυτές οι τακτικές», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: