11.6.15

Ισχυρές πιέσεις στον Τσίπρα, για να κάνει υποχωρήσεις...

Reuters: Ισχυρές πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό για να κάνει υποχωρήσεις - Media...γράφει το "Reuters".
-"Kαλές πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου"...
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στους διεθνείς δανειστές την Πέμπτη για να ξεπεραστεί το τετράμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και...
να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας που μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ, γράφει το Reuters.

Μετά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, ο Τσίπρας έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να γεφυρωθεί το κενό, να λάβει η χώρα τη χρηματοδότηση με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είπε ότι «όσον αφορά τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό το μόνο που μπορώ να σας πω είναι το ακόλουθο, είχαμε μία πολύ ουσιαστική ανταλλαγή γνωμών και απόψεων, στο τέλος αυτής της συζητήσεως υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα τώρα μετ’ επιτάσεως θα προσπαθήσει να εργαστεί τις επόμενες μέρες ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα τα οποία υπάρχουν» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχουν τα καλά βήματα μπροστά γιατί τώρα μετράει η κάθε μέρα. Όπως κατάλαβα από τις συζητήσεις υπάρχει διάθεση στενής συνεργασίας με τους θεσμούς και ελπίζω αυτό να χρησιμοποιηθεί» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.



Το Reuters, επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Για να προσεγγίσουμε τη συμφωνία, είπε στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις για να αντικατασταθούν τα μέτρα των περικοπών στις συντάξεις και την αύξηση των φόρων τα οποία έχει απορρίψει ως αντικοινωνικά.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά ακόμη υπάρχει απόσταση για το πώς θα επιτευχθούν με τους ειδικούς του ΔΝΤ και της ΕΕ να εκφράζουν αμφιβολίες ότι η Ελλάδα μπορεί να το καταφέρει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αν και όπως γράφει το πρακτορείο έχει απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις, σήμερα διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης και την προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μεγάλη άνοδο και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές.

Ελληνική τραγωδία

Το πρακτορείο προχωράει σε μία ανάλυση και για το εσωτερικό μέτωπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς όπως λέει η κυβέρνηση αποξενώνεται από τους αριστερούς υποστηρικτές της που εξέλεξαν τον Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο με την υπόσχεση να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρεται στις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann, ο οποίος υποστήριξε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος τελειώνει.

Και ο Pierre Moscovici σήμερα δήλωσε ότι επιθυμεί να δοθεί ευτυχές τέλος στην ελληνική τραγωδία. Στο μπαράζ των δηλώσεων τέλος, προστίθεται και αυτή του υπουργού οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος ανέφερε ότι κανείς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: