5.6.15

Η λίστα με τους φόρους-φωτιά που ζητάνε οι δανειστές...

Η λίστα με τους φόρους-φωτιά που ζητάνε οι δανειστές -Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές στο Δημόσιο
Πέρα από κάθε φαντασία κινούνται οι φορολογικές απαιτήσεις των δανειστών για να υπογραφεί η συμφωνία, αφού δεν διστάζουν να...
ζητήσουν να μπει πιο χαμηλά από τα 1.500 ευρώ ο πήχης για το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων αλλά και να... εξαφανιστεί το όριο του 25% για κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις!

Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το ψυχρό ύφος της λιτής επιστολής των δανειστών, δεν μπορεί παρά να μείνει με το στόμα ανοικτό από την πιο σκληρή εφαρμογή του ρητού "βγάζουν κι από τη μύγα ξύγκι". Ανατρέχοντας στο μικρό αλλά βαρύ κατάλογο των μέτρων που ζητάνε οι "θεσμοί", αλιεύει κανείς τα εξής, που από μόνα τους- χωρίς να συνυπολογιστούν τα... ωραία που απαιτούνται για το Ασφαλιστικό- αρκούν για να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση:

    Νέο ΦΠΑ και μάλιστα από την 1η Ιουλίου 2015 με δύο συντελεστές και στόχο έσοδα 1 % του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ. Στον συντελεστή 11% εντάσσονται μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο 23%. Τέλος οι εκπτώσεις για τα νησιά.
    Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα οι συντελεστές της προκαταβολής φόρου είναι: 55% για ατομικές - ελεύθεροι επαγγελματίες, 65% για Ο.Ε. και Ε.Ε.,. 80% για Α.Ε. και ΕΠΕ και 100% για τράπεζες). Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στόχος των δανειστών είναι η... αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
    Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες. Φορολόγηση με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή όχι με 13% αλλά με 26%. Επιπλέον, ζητάνε να καταργηθούν οι πρόσφατες διατάξεις που αφήνουν αφορολόγητες τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις.
    Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο οι δανειστές ζητάνε τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.
    Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ήταν εξαρχής στο στόχαστρο των δανειστών και εστία αντιπαράθεσης και με την προηγούμενη κυβέρνηση.
    Έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων , θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να διασφαλιστούν έσοδα 2,650 δις ευρώ τόσο το 2015 όσο και το 2016. Επίσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί - μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος για τα αστικά ακίνητα. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η απαίτηση των δανειστών να αλλάξουν και τα όρια των τεκμηρίων ιδιοκατοίκησης μπας και... γλιτώσει κανείς από την εφορία μετά από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης
    Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση- προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
    Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Να εξαιρούνται από την ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, να καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.
    Κατάργησης της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.
    Σταδιακή αύξηση στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ορίου για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ.
    Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
    Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).
    Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: