7.6.15

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ...

Πρώτο θέμα παραμένει το ελληνικό ζήτημα στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία συνεχίζουν το σφυροκόπημα και τα προκλητικά δημοσιεύματα, την ώρα που οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν λύση και να έρθουν σε συμφωνία.

Για...
«πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ Αθήνας και δανειστών κάνει λόγο ο Guardian. Ο σκιτσογράφος της εφημερίδας, Ντέιβιντ Σάιμοντς, εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα με στρατιωτική παραλλαγή και την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ως «στρατηγούς», δίπλα σε ένα κανόνι που στοχεύει την Αθήνα.

«Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη και να καταλήξει στην καταστροφή, την ελληνική χρεοκοπία», σημειώνει ο Guardian, που ρίχνει τις ευθύνες στους δανειστές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ιππεύει σε δύο άλογα», σχολιάζει ο αρθρογράφος των New York Times, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος διερωτάται τι άνθρωπος είναι ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στο ίδιο άρθρο, ο Ντίξον υπογραμμίζει πως οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τον κ. Τσίπρα, καθώς τώρα πρέπει να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και να αποφασίσει τι θα κάνει. Αν θα πετύχει μία «καλούτσικη» συμφωνία, ή αν θα σύρει τη χώρα του στην άβυσσο.

Σε άλλο δημοσίευμα, οι New York Times αναφέρουν ότι είναι καιρός η Ελλάδα να βγάλει τον εαυτό της από τη μιζέρια, να σταματήσει να περιμένει ένα θαύμα, να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ.

Μάλιστα, οι NYT οικειοποιούνται άρθρο της βρετανικής Telegraph και ουσιαστικά το υποστηρίζει υπό τον τίτλο: «Πότε θα η Αθήνα θα καταλάβει πως δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα;».

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, μπορεί η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ να προκαλέσουν κατακλυσμιαίες συνθήκες στο εσωτερικό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η χώρα από τις σημερινές συνθήκες τις οποίες βιώνει και οι οποίες δεν φαίνεται να οδηγούν σε μια λύση.

«Το ιδανικό θα ήταν να πατήσει η Ελλάδα μόνη της το κουμπί της εξόδου, αλλά αν εξακολουθήσει να πηγαίνει τα πράγματα επ' αόριστον, τότε θα πρέπει η Ευρωζώνη να βρει από μόνη της ένα τρόπο να συνεχίσει χωρίς την Ελλάδα. Αν και τούτο θα πήγαινε κόντρα στην ιδρυματική πράξη της που δεν επιτρέπει την έξοδο από το κοινό νόμισμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το Politico σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να χάσει τώρα και τη «γραμμή ζωής» που του πρόσφερε μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, το σκληρό ύφος του Γιούνκερ σηματοδοτεί την έντονη αποχώρησή του από τη συμφιλιωτική προσέγγιση που είχε κατά το παρελθόν προς την Ελλάδα και στέλνει σήμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να χάσει το μοναδικό σύμμαχο που έχει αυτή τη στιγμή και ότι εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει ότι ένας στους τρεις μεγάλους επενδυτές αναμένουν μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ακολουθούν άσχημο δρόμο.

Σύμφωνα με γκάλοπ της εταιρείας GAM, που δημοσιεύει η εφημερίδα, από τους 78 θεσμικοί επενδυτές που ερωτήθηκαν, ανάμεσα σε αυτούς τράπεζες, συνταξιοδοτικών ταμείων και διαμεσολαβητών της αγοράς, το 34% πιστεύει πως η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη πριν από το τέλος του επόμενου Μαΐου

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει πως πολλοί ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων δεν μπορούν να αντέξουν τους φόρους που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα και παραδίδουν τα κλειδιά σε μάντρες που πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έναντι ευτελούς τιμήματος. Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι πρόσφατα, οπότε και άλλαξε η καταναλωτική συνήθεια.

Επιπλέον, το Money Beat της WS Journal, πάλι, παίζει με τα μυθολογικά χαρακτηριστικά για να δείξει πόσο σοβαρή είναι η αψιμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Ο αρθρογράφος εκκινεί από την Τροία για να φτάσει στη σημερινή Αθήνα. «Φαίνεται πως η αψιμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές απειλεί να κρατήσει περισσότερο από μια δεκαετία που κράτησε ο Τρωικός Πόλεμος. Μόνο που αυτή τη φορά είναι οι Έλληνες στη θέση του πολιορκημένου και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ήττας», αναφέρει.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις κλείνουν υπέρ μιας συμφωνίας. Αν και ο Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί ότι ξεπούλησε τις πολιτικές υποσχέσεις του, η μεγάλη μερίδα των Ελλήνων θέλουν να μείνουν στο ευρώ. Μια ελληνική χρεοκοπία θα έθετε σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και το μέλλον του κοινού νομίσματος. Μόνο που είναι καλό να μην περιμένουμε ότι η λύση θα είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν στο έπος του Ομήρου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: