5.6.15

Οι γυναίκες στην Τουρκία «γυρίζουν την πλάτη» στο σεξιστή Ερντογάν...

 
Δείτε τις φωτογραφίες...
Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από γυναίκες, ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), μετά τις σεξιστικές δηλώσεις Ερντογάν.
Χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία ανέβασαν...
φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη τους στον ισχυρό άνδρα της χώρας, πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι γυναίκες αυτές είναι στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού κόμματος «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP) και διαμαρτύρονται για τα προσβλητικά λόγια, που είπε εναντίον των γυναικών ο Τούρκος πρόεδρος την 1η Ιουνίου, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στην ανατολική επαρχία Igdir.

Την Δευτέρα 1η Ιουνίου ο Ερντογάν επισκέφθηκε με λεωφορείο την πόλη, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Όταν το λεωφορείο του Τούρκου προέδρου πέρασε έξω από το εκλογικό κέντρο του HDP, οι γυναίκες ψηφοφόροι, που εκείνη την στιγμή βρισκόντουσαν έξω από το κέντρο, έκαναν το σήμα της νίκης και γύρισαν την πλάτη στο λεωφορείο του Ερντογάν.



Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε για το περιστατικό: "Αν διαθέτετε την ελάχιστη τιμή, ευγένεια και ικανότητα (εσείς οι γυναίκες), τότε το μέρος για την πολιτική είναι η βουλή», ενώ συμπλήρωσε, ότι για να έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν οι γυναίκες θα πρέπει να είναι βουλευτές!". Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "αποστολή της γυναίκας είναι η μητρότητα".



Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβλητικές για τις γυναίκες δηλώσεις του Ερντογάν, οι γυναίκες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ξεκίνησαν μια εκστρατεία στο Twitter με το hashtag #SırtımızıDönüyoruz (γυρίζουμε την πλάτη μας), το οποίο από την Τρίτη έχει γίνει viral με 122.138 tweets, που συνοδεύονται με επικριτικά σχόλια για τον Ερντογάν.



Η Φιγέν Γιουσεκντάγκ, συμπρόεδρος του HDP, δήλωσε: «Θα εξακολουθούμε να γυρίζουμε την πλάτη μας στον Ερντογάν» ενώ ο έτερος συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ερντογάν για τις γυναίκες «χυδαίες και ανήθικες προσβολές».



Στην γειτονική χώρα οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουνίου και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν στο HDP ένα ποσοστό περίπου 10% που θα του επιτρέψει την είσοδό του στη βουλή. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: