13.6.15

Ο ξαφνικός έρωτας του Βερολίνου για το ΔΝΤ...

 Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ
«Για εμάς δεν υπάρχει λύση δίχως το ΔΝΤ». Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. 
Με την απάντηση αυτή...
συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως η συμφωνία πρέπει να υπάρξει μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών.

Να προστεθεί εδώ πως χθες υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», όπου ανώνυμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι μετά την τριμερή των Βρυξελλών το βράδυ της περασμένη Τετάρτης, το Βερολίνο προετοιμάζεται για ένα Grexit και έλεγχο κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Οπως ήταν φυσικό, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, για το θέμα αυτό ερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, για να απαντήσει ότι «εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης. Ομως, παραμένουμε πιστοί στο δόγμα ότι, για να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, πρέπει και η Ελλάδα να κάνει και τις δικές της προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Τώρα, οι συνομιλίες πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα».

Επίσης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, να σχολιάσει την αποχώρηση των στελεχών του ΔΝΤ από την ομάδα των Βρυξελλών. Ο κ. Γέγκερ απάντησε ότι «αποχώρησε το τμήμα του ΔΝΤ από το Brussels Group, όχι όμως από το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έκανε όμως χθες κάποιες πολύ σοβαρές δηλώσεις, τις οποίες και εμείς εδώ στο Βερολίνο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά. Είναι μια έκκληση, μια προειδοποίηση και ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες».

Ο ίδιος δεν θέλησε να απορρίψει τα σενάρια περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος, είπε μόνον ότι αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Αναφερόμενη στο ελληνικό πρόβλημα, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «όπου υπάρχει θέληση, μπορεί να υπάρξει και λύση». Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, κυβερνητικός αξιωματούχος μάς ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα, ότι υπάρχουν ενδοκυβερνητικά και ενδοκομματικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει, όμως, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, μόνο με μια πολιτική απόφαση της Αθήνας μπορεί να υπάρξει λύση».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν ζητούμε από την Αθήνα να περικόψει χαμηλές συντάξεις. Ζητούμε από την Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό που δίνει το ελληνικό κράτος επί του ΑΕΠ για το συνταξιοδοτικό, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η Αθήνα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποφύγει κάτι τέτοιο».

Παντελής Βαλασόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: