9.6.15

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει αποφάσεις για αλλαγή σελίδας...

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει αποφάσεις για αλλαγή σελίδας
«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Επομένως, είναι αδύνατον να σας πω αυτή τη στιγμή τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή αύριο, χωρίς να έχουμε...
συγκεκριμένη συμφωνία, ποιο θα είναι το πλαίσιο και ποια προοπτική θα εξασφαλίζει για τη χώρα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Πέρα από τα επιμέρους μέτρα, που από ό,τι φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια φοροκαταιγίδα στα μεσαία εισοδήματα», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως τα ψέματα όλων αυτών των ετών τελείωσαν. Το μνημόνιο δεν τελείωσε, αλλά το αντιμνημόνιο τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Και ως εργαλείο εξαπάτησης του ελληνικού λαού, αλλά και ως εργαλείο πάνω στο οποίο χτίστηκαν πολιτικές καριέρες και προσώπων και κομμάτων. Δεύτερον, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και αστοχίες για το χειρισμό της κυβέρνησης και την διαπραγματευτική στρατηγική της αυτούς τους πέντε μήνες. Υπήρξε ατολμία, ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο που θα μπορούσαν να προχωρήσουν και να εξειδικεύσουν τα μέτρα που συμφώνησαν στις 20/2, φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν το εσωτερικό τους και να δουν την πραγματικότητα. Επέλεξαν να πάρουν χρόνο χωρίς χρήματα, εξάντλησαν την ρευστότητα της χώρας και έχουν οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε μια ασφυξία. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα έχει αδυνατίσει η θέση της χώρας διαπραγματευτικά, γιατί όταν λες ότι εξαντλούνται τα αποθέματα ρευστότητας, είναι σαν να δίνεις το μήνυμα στον απέναντι ότι είσαι έτοιμος να δεχτείς ό,τι σου φέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε ξαφνικά ένα σχέδιο έτοιμο από τους εταίρους και μας είπαν “αυτό είναι”. Από την άλλη πλευρά, το ότι προσπάθησαν να ομαδοποιήσουν τις δόσεις απέναντι στο ΔΝΤ, επίσης οδήγησε στο να χάσει η χώρα ένα σημαντικό κομμάτι αξιοπιστίας, που με δυσκολία χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να αλλάξουμε την εικόνα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενη στα λάθη που έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές επισήμανε: «η προηγούμενη αξιολόγηση δεν έκλεισε, ακριβώς γιατί οι εταίροι έβλεπαν ότι συνομιλούσαν με μια κυβέρνηση που δεν είχε πολιτικό χρόνο, γιατί πάρα πολύ νωρίς φρόντισε η αντιπολίτευση -και ειδικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, να κάνει σαφές προς όλους ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η χώρα πήγαινε σε εκλογές. Μια αδύναμη πολιτικά κυβέρνηση στο εσωτερικό είναι αδύνατον να έχει διαπραγματευτική δύναμη και να μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία. Παρόλα αυτά και παρά τα όσα λάθη μπορεί να έγιναν τα προηγούμενα χρόνια -δεν το αμφισβητώ, γιατί ήταν οι συνθήκες τέτοιες που κανείς δεν ήξερε πώς να τις διαχειριστεί, ακόμα και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά αμήχανοι-, έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή με τα 11 δισ. μαξιλαράκι, που σήμαινε ότι η χώρα εάν έκλεινε αυτή η αξιολόγηση και η συμφωνία, θα μπορούσε σταδιακά, με ασφάλεια, να βγει στις αγορές με την εγγύηση των εταίρων μας. Αντί λοιπόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συνεχίσει τη συζήτηση από εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, φτάσαμε σήμερα να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει αποφάσεις για αλλαγή σελίδας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για τα λάθη μας, αλλά έχει αξία το ότι δεν μιλάμε για τα λάθη απλά και μόνο για να ζητήσουμε μια συγνώμη, αλλά για να πούμε πώς αυτά δεν θα επαναληφθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: