24.6.15

Αντιδρούν οι "Χριστιανοδημοκράτες" για τη διάσωση της Ελλάδας....

ΜΕΡΚΕΛ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ
Απίθανη θεωρούν την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα οι βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με...
δηλώσεις τους στον γερμανικό Τύπο, ενώ εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, βουλευτές του CDU δεν θεωρούν πιθανό το γερμανικό κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση.

«Δεν θεωρώ εφικτό να αποφασίσουμε κάτι τη Δευτέρα ή την Τρίτη», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ειδικός για οικονομικά θέματα του CDU Όλαφ Γκούτινγκ. «Έχουμε ήδη επισημάνει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια απόφαση σε μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του κόμματος Χανς Μίχελμπαχ επέκρινε, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι άφησε να χαθεί πολύς καιρός στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές της.

Και ο επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ, ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ επίσης του CDU, δεν αναμένει να εγκριθεί εγκαίρως η παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Bild. Οι βουλευτές χρειάζονται χρόνο για να συζητήσουν σοβαρά το ζήτημα, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών Μίχαελ Φουξ αναφέρθηκε στους όρους που θεωρεί απαραίτητους για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Αρχικά, εξήγησε, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, αλλά και να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο Φουξ ζητεί επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, αλλά και την επίσημη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα πληρώσει τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει ακόμη παρέλθει.

«Ακόμη και μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», είπε ο Βέμπερ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. «Ήταν ένα καλό ενδιάμεσο βήμα. Όμως ένα Grexit, όπως και πριν, δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε.

Επίσης ο Βέμπερ ζήτησε από την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί. «Αν ο Τσίπρας δεν χρησιμοποιήσει τώρα τον χρόνο, τότε θα προκαλέσει μια καταστροφή. Ελπίζω να το έχει συνειδητοποιήσει», υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά ο Βέμπερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις», είπε. «Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την επίλυση του τρέχοντος προβλήματος του χρέους» είπε.

Βουλευτές του CDU επικρίνουν και τη συνέχιση παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ «διατήρησε το ελληνικό κράτος τεχνητά ζωντανό», επέκρινε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών Ραλφ Μπρίνκχαους. Η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο «να δρα πέραν των καθηκόντων της», τα οποία δεν περιλαμβάνουν την προστασία από τη χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ο Μπρινκχάους πρότεινε «την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων».

Ανάλογη αντίδραση φέρεται να είχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, είχε διερωτηθεί για πόσο καιρό η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: