28.6.15

Το BBC παράφρασε τις δηλώσεις Βαρουφάκη...


... για τα capital controls...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξέταζε και το ενδεχόμενο κλεισίματος των τραπεζών και την επιβολή capital controls σε περίπτωση που η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατέληγε σε μία αρνητική για την Ελλάδα απόφαση. 
Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε τη...
συνέχεια των ενέσεων ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, για τουλάχιστον 48 ώρες..


Ο δημοσιογράφος του BBC, Μαρκ Μάρντελ πήρε συνέντευξη από τον Γιάννη Βαρουφάκη κι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για capital controls, αλλά και το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα, αφήνοντας ερωτηματικά για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο εξής.


«Η ΕΚΤ σκέφτεται να κόψει τη χρηματοδότηση στις τράπεζες. Αν το κάνει αυτό η Ευρώπη έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Μαρκ Μάρντελ.

«Μια νομισματική ένωση θα έπρεπε να είναι μια ένωση διαφορετικών χωρών με το ίδιο νόμισμα, οι τράπεζες των οποίων έχουν την εγγύηση της ΕΚΤ ότι κάνει ότι μπορεί για να είναι προσβάσιμες από τους πολίτες οι καταθέσεις τους», υπογράμμισε ο υπουργός.



Κατά τη συνέντευξη που μεταδόθηκε μετά τα tweets του Βρετανού δημοσιογράφου κατέστη σαφές ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν ανέφερε πουθενά ότι είναι σχέδιο της κυβέρνησης να eφαρμόσει capital controls ή να κλείσει τις τράπεζες. Αυτό που είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ότι σε μία άρνηση της ΕΚΤ για συνέχεια της χρηματοδότησης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινούσε από σήμερα συνεδριάσεις προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα θωρακιστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η δήλωση αυτή ήταν και που πλασαρίστεηκε εντέχνως από τον δημοσιογράφο του BBC.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα στην Φρανκφούρτη ολοκληρώθηκε με την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς την Ελλάδα έναντι κουρέματος της αξίας των ελληνικών ενεχύρων, αλλά με το σύστημα να παραμένει ανοιχτό για 48 ώρες προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

Για σήμερα στις 16:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Στο συμβούλιο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής του Ταμείου και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: