26.6.15

Πεντάμηνη παράταση και 16,3 δις η πρόταση των δανειστών ...


Σύμφωνα με έγγραφο των δανειστών που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters...
Το ποσό των 16,3 δις ευρώ θα μπορούσε να διαθέσει η ευρωζώνη για την Ελλάδα στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει έγγραφο των δανειστών που θα τεθεί προς εξέταση στο αυριανό Eurogroup και...
αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέχει το διεθνές πρακτορείο προβλέπεται η δυνατότητα πεντάμηνης παράτασης του προγράμματος, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει τμηματικά, σε 4 δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την χώρα μας.
Όπως σημειώνεται, το ποσό θα προέλθει από τα ήδη υπάρχοντα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο οποίο θα προστεθούν 1,8 δισ. ευρώ από την δόση του προγράμματος που απομένει και 3,6 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το 2014 και το 2015.

Η πρώτη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί μόλις η ελληνική Βουλή υπογράψει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και περάσει τα πρώτα νομοσχέδια που θα επικυρώνουν τη συμφωνία. Η δόση θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.

Η δεύτερη δόση ύψους 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταβληθεί στα μέσα Ιουλίου αφού υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις στις αρχές του μήνα και εξ αυτών τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μπουν στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η τρίτη δόση ύψους 4,7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί αρχές Αυγούστου με την υλοποίηση περαιτέρω προϋποθέσεων στα τέλη Ιουλίου, με όλο το ποσό να πηγαίνει στον προαναφερόμενο λογαριασμό.

Τέλος σύμφωνα με την νέα πρόταση, τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ μετά την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και πάλι με κατάθεση στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: