10.5.15

Spiegel: Η Ελβετία κάρφωνε τους φοροφυγάδες ...

elbetia-stoixeia-gia-gallous-forofugades
...και οι ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν...
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έπαιρνε την κατηφόρα της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για την φοροδιαφυγή που έπαιρνε τον δρόμο της Ελβετίας γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα τo "Der Spiegel".
 Όπως...
μάλιστα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί κώφευαν στις διεθνείς προτάσεις για την πάταξη του φαινομένου… ή ίσως έκαναν τα στραβά μάτια.


Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία με τις σχετικές προτάσεις των ελβετικών αρχών να μένουν στην πράξη χωρίς απάντηση, υποστηρίζει σε άρθρο του το περιοδικό Der Spiegel. «Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στη σημερινή έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα όταν το 2012 έγινε η αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν τους Έλληνες ομολόγους τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την άνοιξη του 2014 μάλιστα η Βέρνη είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύσεις για την επιβολή «φόρου στην πηγή» στα εισοδήματα από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία κατά το πρότυπο της επιβολής αντίστοιχου φόρου σε αυστριακούς και βρετανούς καταθέτες.

Οι Ελβετοί όμως μάλλον δεν γνωρίζουν την ελληνική παροιμία «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα». Η μόνη αντίδραση από την τότε  κυβέρνηση  Σαμαρά ήταν ένα αίτημα για μια προκαταβολή «μη ρεαλιστικού» ύψους, σύμφωνα με ελβετικές πηγές. Ακόμα χειρότερη η εικόνα της Ελλάδας συνολικά από το 2012, καθώς μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους επί ελβετικού εδάφους έχουν υποβληθεί συνολικά από τη χώρα μας.

Κι όλα αυτά όταν μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται 2.059 ονόματα Ελλήνων που είχαν καταθέσεις σε ένα και μοναδικό υποκατάστημα: σε αυτό της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το δημοσίευμα.

Ως αιτία για την «αξιοπερίεργη αδιαφορία» της Αθήνας η ελβετική πλευρά επισημαίνει στους Γερμανούς «την ανικανότητα αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης», σημειώνει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατιθέμενη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις», με τις ελβετικές τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.

Ως προς το ύψος των ελληνικών καταθέσεων η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας τις υπολογίζει στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε «μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: