20.5.15

Τα plan B για τους συντελεστές ΦΠΑ...

Στις 11 και 58 λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίαζε "στον ενικό" και τον Νίκο Χατζηνικολάου ένα...
"τέλειο" σχέδιο – όπως ο ίδιος το χαρακτήριζε- για τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Πολύ πριν από τα μεσάνυχτα της επομένης, το τέλειο σχέδιο έγινε... κολοκύθα, με τη βοήθεια του Brussels Group και όσων γνωρίζουν τα στοιχειώδη για τους κανόνες ΦΠΑ στην Ευρώπη. Διπλός συντελεστής ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν, δεν επιτρέπεται από την έκτη Κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, ούτε βέβαια νοούνται επιστροφές ΦΠΑ σε φυσικά πρόσωπα πλην επιτηδευματιών.

Ευτυχώς, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, γράφει το Euro2day, η κυβέρνηση είχε έτοιμη δεύτερη εναλλακτική πρόταση (πιθανόν κόντρα στις βουλές του Γ. Βαρουφάκη που με tweet χθες έγραφε: «Η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες»), η οποία απέχει πολύ από το «τέλειο» σχέδιο, φέρνει –δυστυχώς- επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές αλλά και έξτρα έσοδα στο δημόσιο της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ.

Η νέα πρόταση δοκιμάζει από χθες την τύχη της στο Brussels Group, το οποίο αναμένεται να ξαναπιάσει δουλειά εκ του σύνεγγυς σήμερα στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως, αν περάσουν οι πιέσεις των δανειστών, να αποτελεί το ήπιο σενάριο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εγκαταλείπει τόσο τα σχέδια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, όσο και τους πειραματισμούς με τις εκπτώσεις στον ΦΠΑ μέσω πλαστικού χρήματος. Το σχέδιο για παροχή κινήτρων χρήσης πλαστικού χρήματος παραμένει, αλλά δεν συνδέεται με τους συντελεστές. Εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι, με τη μορφή παροχής κινήτρων επιστροφής κεφαλαίου (όχι φόρου) σε όσους γυρίσουν την πλάτη στο χρήμα σε φυσική μορφή.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, το νέο σχέδιο, αρχίζει να μοιάζει με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Μετάταξη των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13% προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη, με το νέο σχέδιο τα ξενοδοχεία πηγαίνουν στο 14%.

Οι νέοι συντελεστές, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» θα είναι τρεις. 7%, 14% και 23%. Οι δύο αυξημένοι, ο ένας αμετάβλητος, αλλά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες να γίνονται άνω κάτω. Εναλλακτικό σενάριο τοποθετεί τους συντελεστές σε 7,5%, 15% και 21%, προκειμένου να εμφανιστεί τουλάχιστον ότι καταγράφεται μείωση στον βασικό συντελεστή.

Το βασικό σχέδιο

Με βάση το σενάριο που δείχνει να προκρίνεται, ο υπερμειωμένος σήμερα συντελεστής 6,5% αυξάνεται σε 7%. Σε αυτόν θα ενταχθούν τα φάρμακα (σήμερα στο 6,5%), τα βιβλία (στο 6,5%) και κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί.

Το σενάριο, να κατέβουν όλα τα τρόφιμα από το 13% σήμερα στο 7% δεν συζητείται καν. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι «δίνεται μάχη» να κρατηθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή όσο το δυνατό περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

Οι δανειστές από την πλευρά τους, θέλουν κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή και διατήρηση των άλλων δύο. Στο 23% ο ενιαίος, στο 13% ο χαμηλός για τις περιορισμένες εξαιρέσεις του κανόνα.

Για τα νησιά δεν γίνεται κουβέντα. Η έκπτωση του 30% θεωρείται ήδη χαμένη υπόθεση.

Η εξέλιξη του κυβερνητικού σεναρίου, φέρνει στο 14% τα ξενοδοχεία, την εστίαση και τα τρόφιμα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Νέες κόντρες. Οι εταίροι θέλουν τα τιμολόγια της ΔEΗ στο 23%. Η κυβέρνηση- προς το παρόν τουλάχιστον – αντιστέκεται.

Για το 23% δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση. Πηγαίνουν όλα τα υπόλοιπα. 

Για τα νησιά δε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, μείωσης των επιβαρύνσεων για τους μόνιμους κατοίκους με έμφαση στα μικρά νησιά. Μεταξύ αυτών, η παροχή αυξημένου αφορολογήτου εισοδήματος ή ένα σύστημα επιχορήγησής τους – όχι επιστροφή ΦΠΑ η οποία δεν επιτρέπεται- σε όσους συλλέγουν αποδείξεις. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει καν συμφωνία στους συντελεστές. Έχει πάντως αξία, η διαβεβαίωση κυβερνητικού στελέχους ότι «δεν θα χαλάσουμε τη συμφωνία για τον ΦΠΑ»...

Σενάριο και για τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές

Εν τω μεταξύ πάντως αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν και πληροφορίες ότι εξετάζεται η επιβολή τέλους επί ορισμένων τραπεζικών συναλλαγών ύψους πιθανότατα 0,1 – 0,2 τοις χιλίοις με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό της τάξης των 300 – 600 εκατ. ευρώ.

Στο βαθμό που προχωρήσει υπό εξέταση είναι ποιες είναι οι συναλλαγές που θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σαφής είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να μην θιγούν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς σε αυτές ποντάρει πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: