11.5.15

Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάποιο Plan B»...

Σακελλαρίδης: Δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος
Να πιστοποιηθεί η πρόοδος από το Eurogroup.

Τι δήλωσε για e-mail Στουρνάρα,  ΕΝΦΙΑ, ΒRICS και την είσοδο  στο Ραδιομέγαρο...
«Στο υπουργικό συμβούλιο επαναδιατυπώθηκε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και η προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελής λύση. Να καταγραφεί να πιστοποιηθεί η σημαντική προoδος που έχει επιτευχθεί στο Brussels Group από το Eurogroup», τόνισε κατά την διάρκεια του briefing, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«H κυβέρνηση δεν εξετάζει...

κάποιο plan B. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της», ανεφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε πως «η κυβέρνηση νιώθει πως έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε υπάρχει μια λαϊκή νωπή εντολή από τις εκλογές του Γενάρη. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή. Η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχος της κυβέρνησης». 


«Το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται ο ελληνικός λαός μέσα από δημοκρατική διαδικασία. Σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών. Όποιος το χρησιμοποιεί καθίσταται ως κάποιος που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς», πρόσθεσε. 


Σχετικά με το θέμα του email που δημοσίευμα ισχυρίζεται πως έφυγε από συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα. Το non paper ήταν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στο εαν και πόσο ισχύει το δημοσίευμα. Δεν υιοθέτησε το δημοσίευμα. Εαν τίθεται ζήτημα υποκλοπής, θα πρέπει να καταγγελθεί, στη Δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες δεν γίνονται στην κυβέρνηση. Εαν τίθεται ζήτημα υποκλοπής και δεοντολογίας θα πρέπει να το δει η ΕΣΗΕΑ και  Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει θέση σε σοβαρά ζητήματα. Είμαστε ενάντια σε υποθέσεις υποκλοπής, αλλά η κυβέρνηση κλήθηκε να τοποθετηθεί σε μια αποκάλυψη μιας έγκριτης εφημερίδας». 


Σχετικά με τις εξηγήσεις από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα είπε πως «την ανεξαρτησία της ΤτΕ οφείλει να τη διασφαλίζει η ίδια. Η ΤτΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα λαμβάνουν χώρα τέτοια ζητήματα».


Για τον κ. Στουρνάρα είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει πει ο κ. Τσίπρας είναι οτι ο κεντρικός τραπεζίτης είνι ο κ. Στουρνάρας. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε μια σχέση που σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά να υπάρχει μια συνεργασία για τη σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος». 


«Δεν βάζουμε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του σημερινού Eurorgroup την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ. Δεν βάζουμε τελεσίγραφα. Αυτό  θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν η πληρωμή της δόσης εξαρτάται από την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup.


Σημειώνεται ότι η ενημέρωση των ανταποκριτών ξένου τύπου συγχωνεύεται με αυτή των πολιτικών συντακτών.


Για ενδεχόμενο νέο πακέτο είπε πως «τα προβλήματα τα χρηματοδοτικά δεν τα έχουμε κρύψει ποτέ. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος». «Εάν η ερώτηση είναι νέο μηνόνιο για την Ελλάδα, η απάντηση είναι όχι», κατέληξε. 


Αν δεν υπάρξει θετικό βήμα προόδου σήμερα είπε πως «πηγαίνουμε με στρατηγική που αποτελεί συνέχεια της συνολικής στρατηγικής μας και για ευτυχή κατάληξη». 


Για τον ΕΝΦΙΑ είπε να «μην προδικάσουμε το τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ το 2015. Σε κάθε περίπτωση κινούμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνουμε τα βάρη από τα νοικοκυριά από έναν φόρο που θεωρείται ως ο πιο άδικος των τελευταίων χρόνων». 


Για ενδεχόμενη ένταξη στους BRICS ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δεν υπάρχει τέτοια πρόταση προς το παρόν». 


«Η ελληνικη κυβέρνηση δεν τρέφει καμία ψευδαίσθηση για τις πιέσεις που δέχεται και για όσα συμβαίνουν στη διαπραγμάτευση. Εμείς μπαίνοντας σε αυτήν τη διαπραγμάτευση δείξαμε καλή διάθεση και βούληση για συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει παράδοση ούτε να κλείσουμε μια συμφωνία που θα μπορούσαμε να έχουμε κλείσει από τον Φλεβάρη», σχετικά με τη συμφωνία και τις πιέσεις των εταίρων. 


«Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα χρήματα τα οποία δικαιούται» απάντησε  ο κ. Σακελλαρίδης εαν η χώρα θα ζητήσει χρήματα εν όψει της συμφωνίας. 


Γιατην ΕΡΤ και την είσοδο των εργαζομένων είπε πως «πρέπει να υπάρξει μια δημοκρατική διαδικασία που θα λειτουργήσει η ΕΡΤ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: