10.5.15

O ρόλος του «κακού», του πάει πολύ...

Τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αντιμετωπίζεται ως ο «κακός» στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ Αθήνας και πιστωτών καταγράφει σε...
άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Η επιλεκτική άσκηση των δυνάμεών της έχει τοποθετήσει την ΕΚΤ στο επίκεντρο της ελληνικής κρίσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του άρθρου, ενώ τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 3μηνου η ΕΚΤ έχει γίνει στόχος ηχηρής κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την ελληνική κρίση.

«Ως μέλος της τρόικας των δανειστών – μαζί με ΔΝΤ και Κομισιόν – η ΕΚΤ έχει την απόλυτη εξουσία να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Αν και δεν διαπραγματεύεται επίσημα με την Ελλάδα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε ορισμένες επιλεκτικές κινήσεις από τη στιγμή της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ έως και σήμερα», προστίθεται.

Η ΕΚΤ όχι μόνο αρνήθηκε να προσφέρει μία προσωρινή οικονομική «ανακούφιση» στην Ελλάδα – όπως είχε ουσιαστικά ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάριο Ντράγκι – αλλά κατηγορείται ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ρόλο της ως εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Η πρώτη επίμαχη κίνηση κατέφθασε ενώ οι Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης προσπαθούσαν να κερδίσουν τη στήριξη των εταίρων τους. Στις 4 Φεβρουαρίου τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ αποφάσισαν, αργά το βράδυ, να «κόψουν» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα η απόφαση κατέφθασε λίγες ώρες αφού ο Γ. Βαρουφάκης είχε συναντηθεί με τον Μ. Ντράγκι.

Αίροντας τη στήριξη, η ΕΚΤ ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται μόνο στον ELA. Δικαιολόγησε την απόφασή της τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Από τότε οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 30%, ενώ η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να αυξάνει συνεχώς τον ELA. Παράλληλα εντάθηκε η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: