20.5.15

Moody's: Το ρίσκο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί...

Moody's: Το ρίσκο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί
Ο κίνδυνος να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα, έχει «αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody's.

Η...
Moody’s αναφέρει ακόμα πως το outlook του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι «αρνητικό» εξαιτίας της «σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης των τραπεζών» αλλά και της «σημαντικής επιδείνωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών».

Σύμφωνα με τη Moody's, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014, αλλά και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Tονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Παράλληλα, εκτιμάται πως λόγω τη χαμηλότερης ανάπτυξης, αλλά και τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς και η περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των ρευστών διαθεσίμων έκτακτης ανάγκης.

πηγη newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: