18.5.15

Hρθε η ώρα της Eurovision...

Η τραγουδίστρια Μαρία-Ελενα Κυριάκου
Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη εβδομάδα! Οχι αυτή των παθών του Χριστού, αλλά η εβδομάδα της Eurovision. Και η χώρα βρίσκεται σε εγρήγορση, Σάββατο είναι ο μεγάλος τελικός, μια αγωνία την έχουμε, να...
σας πούμε ψέματα;

Πρώτον: θα είμαστε (τελικά) στο τελικό; Δεύτερον: Αν είμαστε, θα πάμε ψηλά ή θα καταποντιστούμε; Τρίτον: αφήστε μας, σας παρακαλούμε, μία εβδομάδα με τη διαπραγμάτευση, μη μας ζορίζετε, έχουμε Eurovision να ασχοληθούμε!

Οσο για την τηλεθέαση, θα εκτοξευθεί στο 70 και 80% το βράδυ του Σαββάτου, όσο δεν κάνει η ΝΕΡΙΤ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα μαζί.

Πυρετός το Σαββατόβραδο. Αλλά πυρετός και αύριο, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, στον οποίο συμμετέχουμε κι εμείς.

Ας τα δούμε ένα ένα. Τα... γεγονότα θα τα καλύψει η ΝΕΡΙΤ. Κυκλοφορούσε μια φήμη πως μπορεί μέσα στην εβδομάδα η ΝΕΡΙΤ να γινόταν ΕΡΤ, ώστε να κερδίσει σε προβολή, αλλά μάλλον δεν προκάνουν για τη μεγάλη αλλαγή.

Η ΝΕΡΙΤ, λοιπόν, έχει προγραμματίσει ειδικές εκπομπές, επετειακά προγράμματα και ζωντανές μεταδόσεις όλων των φάσεων του διαγωνισμού, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στη Βιέννη.

Απόψε κατ' αρχάς και την Τετάρτη κατά δεύτερον, πάντα στις 10 το βράδυ, θα παρουσιαστούν όλες οι συμμετοχές που θα αναμετρηθούν στους δύο ημιτελικούς, 40 συνολικά τραγούδια.

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης, μαζί του η δημοσιογράφος Μαριλένα Βασιλάκη και ο πρόεδρος του OGAE Greece, Αντώνης Καρατζίκος.

Επιπλέον, «διακεκριμένοι… euro-fans κάνουν τα δικά τους προγνωστικά και αποκαλύπτουν τις αγαπημένες τους στιγμές από τον διαγωνισμό».

Σε απευθείας σύνδεση με την αυστριακή πρωτεύουσα, η ΝΕΡΙΤ θα καλύψει και τους δύο ημιτελικούς της Eurovision, αύριο και την Πέμπτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον αυριανό και θα εμφανιστεί έκτη στη σειρά. Συνέχεια με τον τελικό το Σάββατο 23 Μαΐου στις 22.00, τον οποίο θα ακούμε και ραδιοφωνικά σε παράλληλη μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Την παρουσίαση και τον σχολιασμό θα κάνουν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Guest Star η νικήτρια του 2005 Ελενα Παπαρίζου, η οποία θα ανακοινώσει τη βαθμολογία που θα δίνει η Ελλάδα στις άλλες χώρες, δηλαδή το 12άρι στην Κύπρο και όλα τα υπόλοιπα.

Ως γνωστόν, στον διαγωνισμό θα μας εκπροσωπήσει η Μαρία-Ελενα Κυριάκου, με το τραγούδι «One last breath», σε σύνθεση της ίδιας και του Ευθύβουλου Θεοχάρους και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα.

Στα φωνητικά είναι ο Αλέξανδρος Οικονόμου και η Κατερίνα Κυριακού. Η χορογραφία είναι της Μαρίας Λυραράκη. Το κομμάτι είναι μία μέτρια μπαλάντα, πάντως, δεν μπορούμε να πούμε πως αξίζει και πολλά (ακόμα και για τη Eurovision).

Να σας πούμε και μερικά διαδικαστικά: για τους δύο ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Αρα οι Ελληνες ψηφίζουμε μόνο αύριο.

Αντιθέτως στον τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι.

Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από κριτική επιτροπή, σε ποσοστό 50-50. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πως οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους. Αυτό έλειπε δα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: