4.5.15

Βαρουφάκης: Παραμένω διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Eurogroup...

Ελ Εριάν: Πρέπει να επιστρέψει ο «φλογερός» Βαρουφάκης...
Μήνυμα έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω Twitter,  οτι παραμένει όχι μόνο υπουργός Οικονομικών, αλλά και διαπραγματευτής της Ελλάδας.
Αφορμή για το πρωινό του τιτίβισμα, στάθηκε ένα...
άρθρο του Ελ Εριάν στο Bloomberg, στο οποίο ο γνωστός οικονομολόγος εκφράζει τη στήριξη του στις προσπάθειες το Ελληνα ΥΠΟΙΚ. 
Οπως έγραψε στο Twitter: Ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια Ελ Εριαν. Και μία πληροφορία: Παρά τις φήμες που βασίζονται σε ευσεβείς πόθους, παραμένω υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Eurogroup!

Ακολουθεί το άρθρο του Ελ Εριάν


Mohamed El-Erian: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τον «ταραξία» ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας


Αυτά που λέει ο «ταραξίας» υπουργός οικονομικών της Ελλάδας αξίζουν να ακουστούν, υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο του ο Mohamed El-Erian, γνωστός οικονομολόγος και αρθρογράφος του Bloomberg View.


Αν και παραδέχεται πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο El-Erian παρακολουθεί εδώ και καιρό την πορεία του και έχει σχηματίσει μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα με βάση τα βιβλία του Έλληνα υπουργού και τις δημόσιες δηλώσεις του.


«Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο κατά τη διάρκεια των περίπλοκων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της και το ΔΝΤ, λυπήθηκα γι' αυτό», αναφέρει ο αρθρογράφος.


«Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα στο παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά στην ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες», εξηγεί ο El-Erian και συμπληρώνει: «Έχοντας ως όπλα την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών αναφορικά με τους όρους των πολιτικών τους. Και δεν κουράστηκε ποτέ να υπενθυμίζει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη». 


Το άρθρο του Bloomberg κάνει λόγο για ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ από την μεριά του Έλληνα υπουργού, που προσέλκυσε αρκετή προσοχή και προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων. 


«Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης έκανε λάθη αναφορικά με τη δημόσια συζήτηση», σημειώνει ο αρθρογράφος και εξηγεί πως «οι διπλωματικές ευγένειες έδωσαν τη θέση τους σε ειλικρινείς συζητήσεις και οι αισιόδοξες εισαγωγές μπήκαν στην άκρη ώστε να αναδειχθούν τα σημεία διαφωνίας».


«Όντας μέλος μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, δεν δίστασε να συνομιλήσει με τους εταίρους ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις - ειδικά με τους Γερμανούς ομολόγους του - καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ, η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές δράμα», γράφει ο El-Erian.


Παρά την εμφανή εκτίμηση που τρέφει ο αρθρογράφος του Bloomberg για το πρόσωπο του Βαρουφάκη, πιστεύει πως η απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας να τον βάλει στο περιθώριο ήταν δικαιολογημένη και σωστή.


«Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Έχοντας παρακολουθήσει τα δεινά του λαού του τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών, ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα. Ωστόσο, στον ενθουσιασμό του να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική λύση, παραμέλησε τα μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τονίζει ο οικονομολόγος.


Συμπληρώνει μάλιστα ότι ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αντικαταστήσει ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, καθώς η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα και σύντομα θα αναγκαστεί να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις για να λάβει χρήματα από τους δανειστές και να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις.


Σύμφωνα με τον El-Erian, ο παραγκωνισμός του Βαρουφάκη αυξάνει τις πιθανότητες να βγουν οι διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι στο μεταξύ οι δανειστές θα πρέπει να καταλάβουν αυτό που υπογράμμιζε επανειλημμένα ο Βαρουφάκης: ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. 


Αν δεν το καταλάβουν, τότε ίσως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επιστρέψει στο προσκήνιο, σημειώνει ο αρθρογράφος, όμως αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή: Να επιδιώξει την αποκατάσταση της τάξης μετά από ένα Graccident.

Δεν υπάρχουν σχόλια: