10.5.15

Τσίπρας: «Το Eurogroup θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»...


Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών 48ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός που έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ευρωπαίους ομολόγους του, εμφανίζεται ...
συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα υπάρξει την Δευτέρα. 

«Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» είπε σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής". 

Στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου θα συνεδριάσει εκτάκτως το κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να καθοριστεί η τελική γραμμή που θα ακολουθήσουν οι κύριοι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος στην «μάχη» που θα δώσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. 

Στην κυβέρνηση αναμένουν μια θετική ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με την ρευστότητα των τραπεζών.

Υπέρ μιας καθαρής λύσης με μια συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά συμφωνία συνολική που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, τάσσεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 

Όπως τονίζει, κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προαναγγέλλει όμως και παρεμβάσεις προκειμένου οι τράπεζες να υπηρετήσουν την κοινωνία.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σα να έχουμε βγει από έναν πόλεμο» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα. «Θέλουμε μια λογική ανασυγκρότησης της κοινωνίας, των αξιών της, της οικονομίας, του κράτους, των πάντων. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Το Βερολίνο έδειξε για μια ακόμη φορά τις άγριες διαθέσεις τους απέναντι στην Αθήνα με τον Β. Σόιμπλε να μιλάει για «ξαφνικό θάνατο» την στιγμή που είχε φανεί φως στο τούνελ στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» είπε χαρακτηριστικά. 

Πιο γρήγορους ρυθμούς ζητά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Πρόοδος θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν ισχυρότερη την ελληνική οικονομία» δήλωσε. 

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ «Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης». 

Δυσαρέσκεια Μαξίμου για Στουρνάρα - Διάψευση από ΤτΕ

Πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ θεωρούν κυβερνητικές πηγές ότι αποτελεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα υπογραμμίζουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Διάψευση από την Τράπεζα της Ελλάδος 

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται από το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ ή από το τμήμα επικοινωνίας της Τραπέζης να έχει σταλεί μήνυμα στο οποίο γίνεται αποτίμηση του έργου της Κυβέρνησης των πρώτων εκατό ημερών. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρεται ότι "αναφορικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, ή από το τμήμα επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα".

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί. Οι ίδιες πηγές είχαν καλέσει την ΤτΕ να διαψεύσει τις πληροφορίες.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: