9.5.15

Τσίπρας: Don't... forget it Yannis...


O Αλέξης Τσίπρας δεν ξεχνά τελικά το... forget it Yannis. Δεν ξεχνά επίσης ούτε το...
προεκλογικό unfair του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε - και κυρίως - την ανοιχτή σύνταξή του με την πλευρά των πιστωτών και των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.


Εξ ου και το διπλό, προειδοποιητικό μήνυμα που απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός προς τον Γιάννη Στουρνάρα - ένα μήνυμα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί και την αρχή μιας αναμέτρησης με θερμό μέλλον.

Η σχέση Μαξίμου - Στουρνάρα υπήρξε εξ αρχής νεφελώδης. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, τα νέφη οδεύουν προς θύελλα, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν αλλεπάλληλα νέα... unfair του κεντρικού τραπεζίτη τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων.

Το κλίμα που εισέπραξαν από τις τελευταίες επαφές τους στην Ευρώπη κυβερνητικοί παράγοντες τους έδειξε «αγαστή συνεργασία και ταύτιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με το σκληρό μπλοκ των πιστωτών». Ιδιαίτερη αδράνεια - αν η τί άλλο - του καταλογίζεται από τους ίδιους παράγοντες στο θρίλερ της συζήτησης που έγινε στην ΕΚΤ για το περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, μια κίνηση που έχει «παγώσει» επί του παρόντος, αλλά εάν υλοποιηθεί θα σημάνει και τη χαριστική βολή της πιστωτικής ασφυξίας.

«Ο Στουρνάρας βρίσκεται, ως οφείλει, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες. Όχι όμως για να μεταφέρει και να πιέσει υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά για να πάρει γραμμή από τους πιστωτές», λέει με σκωπτικό τρόπο κυβερνητικό στέλεχος.

Υπό το σκηνικό αυτό, οι αιχμές που άφησε χθες ο πρωθυπουργός για την «τήρηση της εθνικής γραμμής» ήταν μάλλον εύγλωττες.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης», είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Την ίδια ώρα, πάντως, ιδιαίτερα δραστήριος επικοινωνιακά φέρεται να είναι ο κεντρικός τραπεζίτης στο εσωτερικό μέτωπο. Κυβερνητικές πηγές του χρεώνουν «μηχανισμό διαρροών» και υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται πίσω από αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με δεδομένη, ωστόσο, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την απ' ευθείας υπαγωγή του διοικητή της στην ΕΚΤ, η κορύφωση της «αναμέτρησης» θα γίνει μάλλον στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο, με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν ο προτελευταίος υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και επ' αυτού, το δεύτερο μήνυμα Τσίπρα χθες στη Βουλή ήταν απολύτως στοχευμένο : «Εμείς», είπε, «δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο» θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».


Με βάση τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δύο είναι τα κομβικά ζητήματα που αφορούν την θητεία του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών: Το ένα αφορά την παραδοχή του ίδιου (στους Financial Times) ότι ενώ Λαγκάρντ και Τόμσεν του ζητούσαν να συνταχθεί με το αίτημα για μείωση του χρέους, εκείνος κώφευσε. Επειδή, όπως, είχε πει επίσης ο ίδιος στους FT, το έθεσε στον Σόιμπλε και του απάντησε με το περίφημο...  «forget it Yannis»...

Το δεύτερο συναφές και, επίσης κομβικό ερώτημα, είναι γιατί δεν ζήτησε ποτέ να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίoυ του 2012 που προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους όταν η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αντ' αυτών, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας σε μια μάλλον θεσμική... υπέρβαση είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προειδοποιώντας για «μη αναστρέψιμη βλάβη» στην οικονομία σε διαφορετική περίπτωση...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: