22.5.15

Απειλούν μαθητή που εξέδωσε αφιέρωμα στο Charlie Hebdo...


Απειλές για τη ζωή του δέχεται ένας Γάλλος μαθητής λυκείου στο Παρίσι, από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εξέδωσε τη σχολική εφημερίδα με αφιέρωμα στο Charlie Hebdo.

Ο...
17χρονος Λουί, που είναι αρχισυντάκτης στη σχολική εφημερίδα έχει δεχθεί έκτοτε επτά απειλητικές επιστολές στο γραμματοκιβώτιό του. Δύο από αυτές είχαν μέσα και σφαίρες ενώ πέρα από τις απειλές μερικές περιείχαν από μικρά φέρετρα μέχρι και αγκυλωτούς σταυρούς.

Και παρά το γεγονός ότι έχει από την πρώτη στιγμή κάνει καταγγελία στην αστυνομία η οποία ξεκίνησε έρευνα, η τελευταία επιστολή που έλαβε στις αρχές του μήνα είχε «μια γεύση τελεσιγράφου» όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες το μεσημέρι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο μαθητή που είναι κατατρομοκρατημενος, αρκετοί καθηγητές πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν μαζί με πολλούς μαθητές στις 12:00 το μεσημέρι μπροστά στην είσοδο του σχολείου.

Αντιδρώντας στις επιθέσεις στο Παρίσι, ο 17χρονος δημοσίευσε στις 22 Ιανουαρίου μια ειδική έκδοση της εφημερίδας του φημισμένου λυκείου Μαρσελέν-Μπερτελό, στο παρισινό προάστιο Σεν-Μορ-ντε-Φος στο οποίο φοιτούν 2.300 μαθητές. Σε αυτό το τεύχος με τίτλο «Je suis Charlie», υπήρχαν σύντομα άρθρα, ποιήματα, αλλά κανένα σκίτσο του Μωάμεθ.

«Ήταν ένας φόρος τιμής στα 17 θύματα χωρίς διακρίσεις, για τους Εβραίους, τους δημοσιογράφους, τους αστυνομικούς», εξηγεί ο μαθητής προσθέτοντας ότι από την επομένη κιόλας άρχισαν να φτάνουν στην αλληλογραφία του τα απειλητικά γράμματα.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο μαθητής «έχει επηρεαστεί πολύ ψυχολογικά», «δεν κοιμάται παρά λίγες ώρες τη νύχτα», «δεν βγαίνει πλέον έξω μόνος του» και «κυκλοφορεί με δύο δακρυγόνα σπρέι συνεχώς πάνω του». Επίσης κάθε βράδυ, μετά το τέλος των μαθημάτων, τον συνοδεύουν στο σπίτι ο λυκειάρχης ή ο αναπληρωτής του.

Σημειώνεται ότι το σχολείο επηρεάστηκε άμεσα από τις επιθέσεις του Ιανουαρίου: ένας μαθητής έχασε τον πατέρα του στην επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τον διορθωτή Μουσταφά Ουράντ, ενώ ο θείος μιας μαθήτριας σκοτώθηκε από τον Αμεντί Κουλιμπαλί στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Casher της Πορτ-ντε-Βενσέν στο Παρίσι.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Ιανουαρίου, οι αδελφοί Κουασί δολοφόνησαν 12 ανθρώπους στα γραφεία του Charlie Hebdo και κατά τη διαφυγή τους. Στις 8 Ιανουαρίου, ο Κουλιμπαλί σκότωσε μια δημοτική αστυνομικό κοντά στο Παρίσι, πριν δολοφονήσει τέσσερις ανθρώπους την επομένη μέσα στο εβραϊκό παντοπωλείο. Και οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: