6.5.15

Βραβείο για την ελευθερία της έκφρασης στο Charlie Hebdo...

Δύο 24ωρα μετά την επίθεση ενόπλων σε έκθεση σκίτσων στο Τέξας που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, το Αμερικανικό Κέντρο PEN στην Νέα Υόρκη αναμένεται να...
απονείμει σήμερα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Ιανουάριο, 12 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού, από τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, εξαιτίας της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν πως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα, με την αστυνομία και ομοσπονδιακούς πράκτορες να έχουν σχεδιάσει τη φύλαξη της εκδήλωσης μήνες πριν το περιστατικό της Κυριακής στο Τέξας, όπου οι δράστες σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Το βραβείο, που θα απονεμηθεί από τον γαλλόφωνο κονγκολέζο συγγραφέα Αλέν Μαμπανκού, συγγραφέα του μυθιστορήματος «Mémoires de porc-épic», θα παραλάβουν ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού, καθώς και ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλίτωσε από την επίθεση.

Η απόφαση του αμερικανικού κέντρου PEN να απονείμει στο γαλλικό περιοδικό τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είχε προκάλεσε την αντίδραση έξι διάσημων συγγραφέων που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Ονταάτζε, η Φρανσίν Προζ, ο Τέτζου Κόουλ, η Ρέιτσελ Κούσνερ και η Τάιγιε Σελασί, δήλωσαν πως δεν θα παραστούν στο γκαλά. Ο Πίτερ Κάρεϊ, που έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Booker υποστήριξε στους New York Times ότι αποφασίζοντας να απονείμει το βραβείο αυτό, η PEN υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο, που είναι η προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης εναντίον της κυβερνητικής καταστολής.

«Ο ρόλος των σατιρικών συγγραφέων σε κάθε ελεύθερη κοινωνία είναι να προκαλούν τους ισχυρούς και τα ιερά, σπάζοντας τα όρια με τρόπους που κάνουν την έκφραση πιο ελεύθερη και πιο σθεναρή για όλους εμάς» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Σούζαν Νόσελ στην ανακοίνωση του βραβείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γάλλος σκιτσογράφος Luz, δημιουργός του πρωτοσέλιδου σκίτσου Tout est pardonné («Όλα συγχωρούνται») μετά την πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει σκίτσο όπου θα απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ, διότι το θέμα τον έχει κουράσει...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: