15.5.15

Ελεγκτικό ρόλο στη Βουλή για τα απόρρητα κονδύλια προτείνει ο Κοτζιάς...

Ελεγκτικό ρόλο στη Βουλή για τα απόρρητα κονδύλια προτείνει ο Κοτζιάς
Ρόλο στη Βουλή θα προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με...
έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών, έχει ήδη προτείνει και βρίσκεται υπό επεξεργασία, η σύσταση τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα ελέγχει και αυτή τη διαχείριση των πιστώσεων, ώστε οι απόρρητες δαπάνες να μην ευρίσκονται στη χρήση του υπουργού χωρίς άλλο ουσιαστικό έλεγχο, πλην του υπηρεσιακού.

Το έγγραφο του Νίκου Κοτζιά διαβιβάστηκε, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι ο συγκεκριμένος τομέας πιστώσεων στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε πηγή αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων που κρύφτηκε κάτω από τον μανδύα των απόρρητων δαπανών.

Στο αίτημα του βουλευτή να κατατεθούν στοιχεία, όπως τα έγγραφα των επιτροπών που αποδεικνύουν πως ποια ποσά δαπανήθηκαν το 2014 αλλά και έγγραφα για τη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ο υπουργός Εξωτερικών σπεύδει εκ προοιμίου να επισημάνει ότι απόρρητες δαπάνες δεν διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζει δε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ από τις πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών που προορίζονται για δαπάνες εθνικών αναγκών.

Ως προς τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο κ. Καραγιαννίδης, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει ότι βάσει του άρθρου 39 του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκαν τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Ειδικών Δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Βάσει του ιδίου άρθρου, όλα τα παραστατικά έγγραφα δαπανών για απόρρητη εθνική ανάγκη και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή Ειδικών Δαπανών ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση δαπάνης, καταστρέφονται από τους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων ένα χρόνο, το αργότερο, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: